Home | Vesti | Bački Monoštor, predavanje „Žene - glavne nositeljike razvoja i unapređenja turizma“

Bački Monoštor, predavanje „Žene - glavne nositeljike razvoja i unapređenja turizma“

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Bački Monoštor, predavanje 23.08.2012. Bački Monoštor, predavanje 23.08.2012.

U četvrtak, 23. avgusta, održano je predavanje – radionica u monoštorskom Centru građanskih aktivnosti za sve one koji su zainteresovani za turizam, tradiciju i organsku poljoprivredu.

Predavanje je organizovano kao deo projekta UG „Podunav“ iz Bačkog Monoštora, pod nazivom „Žene – glavne nositeljike razvoja i unapređenja turizma“, koji je finansiran i podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Cilj projekta, koji je započet u aprilu, bio je zainteresovati prvenstveno žene, koje i jesu glavni stub razvoja eko i ruralnog turizma, da se bave ovom delatnošću, kao i unapređenje postojećih kapaciteta. Projektne aktivnosti su bile vezane i za unapređenje same postojeće ponude, pa je tako nastao pano za fotografisanje sa Šokcem i Šokicom, izrađeni su uniformni stalci za propagandni materijal, postavljeni u turističkim objektima po selu, snimljen je dokumentarni film o tradiciji monoštorskih Šokaca, napravljene su brošure sa informacijama i fotografijama produkata ženske radinosti u selu...

Predavanje je okupilo vlasnike privatnog smeštaja, zanatlije koji se bave starim zanatima, te one koji imaju za početak samo ideju, a rade na njenoj realizaciji. Učesnici su bili iz Sombora, Bezdana i Monoštora.

Prvo izlaganje imala je Olivera Sekulić iz Poljoprivredne stručne službe Sombor, koja je iznela principe organske poljoprivredne proizvodnje, te njenu vezu sa turizmom. Naime, današnji turisti sve više vode računa i žele da konzumiraju tzv. „zdravu hranu“ iz bašte, koja je uzgojena bez upotrebe hemijskih sredstava. Isto tako, organska poljoprivreda i njeini postulati mogu imati i estetsku ulogu u seoskom turističkom domaćinstvu, kao bio-bašte.

Na konkretne primere i savete u vezi sa vođenjem turističkog objekta, bilo da su u pitanju pansioni, sobe za turiste, etno-kuće ili turistički programi, te marketing u turizmu, ukazala je kroz svoje bogato iskustvo Biljana Marčeta – menadžerka Podunavskog turističkog klastera „Istar 21“ i vlasnica turističke agencije „Magelan“, koja je jedna od najpoznatijih receptivnih agencija u zemlji. Kroz iskustva iz drugih zemalja, savremene trendove i različite projekte u čijoj neposrednoj realizaciji je učestvovala, Biljana je iznela mnogobrojne ideje koje su lako primenjive na monoštorsku i priču ovog kraja. Ona je predstavila mogućnosti za unapređenje eko-turizma, birdwatchinga, savete koji se tiču turističke signalizacije i umrežavanja, te objedinjavanja pojedinih turističkuh objekata i subjekata.

O tradiciji monoštorskih Šokaca, te vezi turizma sa tradicijom i kulturnim nasleđem govorila je Marija Šeremešić iz Udruženja „Urbani Šokci“. Predstavila je i iznela teorije o njihovom poreklu, karakteristikama nošnji Šokaca koji žive na prostoru Vojvodine, običajima, muzici, gastronomiji. U svemu ovome nalaze se još uvek u nedovoljnoj meri iskorišteni potencijali za obogaćivanje turističke ponude sela.

 

Zdenka Mitić

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Bački Monoštor, edukacija

Image gallery

Rate this article

0