Home | Vesti | Izabrana nova sela projekta "Bogatstvo različitosti"

Izabrana nova sela projekta "Bogatstvo različitosti"

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Izabrana nova sela projekta "Bogatstvo različitosti"

U okviru projekta "Bogatstvo različitosti" koji se realizuje na teritoriji opština na Dunavu, nizvodno od Beograda, stručni tim je doneo odluku o izboru najspremnijih sela za turističku promociju.

Stručni tim su sačinjavali predstavnici klastera Istar 21, Turističke organizacije Srbije, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, fotografi, novinari, kamermani, predstavnik Svetske turističke organiazcije i etnolog. Za učešće u projektu je najavljeno 26 sela, dokumentaciju je dostavilo njih 19, a stručni tim je posetio 17 sela.

Najspremnija sela za turističku promociju u okviru projekta "Bogatstvo različitosti" su:

1. Dobra, opština Gollubac
2. Vinča, opština Grocka
3. Crnajka, opština Majdanpek
4. Jabukovac, opština Negotin

Izuzetno velike potencijale imaju:
1. Klaster Dunavski biseri: Kostol, Velika Vrbica i Rtkovo, opština Kladovo
2. Štubik, opština Negotin
3. Miroč, opština Majdanpek
4. Braničevo, opština Golubac
5. Kusiće, opština Veliko Gradište
6. Šalinac, opština Smederevo

Van konkurencije, Kapetan Mišin breg u blizini sela Oreškovica, opština Majdanpek.

Obrazloženje izbora možete pogledati ovde...

Cilj ovog projekta jeste promovisanje sela najspremnijih za turističku promociju. Za razliku od projekta koji je realizovan u Vojvodini gde je akcenat bio na multikulturalnosti, promociji običaja, tradicije, gastronomije, starih zanata, ovog puta izabrana sela imaju i neke druge karakteristike. Bogatstvo različitosti sada podrazumeva i prirodu i kulturno - istorijsko nasleđe. Najviše se izdvaja Vinča koja svojim arheološkim lokalitetom zaslužuje mnogo više pažnje (pre svega države) i promocije. Svako selo je imalo na raspolaganju tri i po sata za predstavljanje, a stručni tim se trudio da sagleda sve potencijale kojima selo raspolaže. Najjači utisak je ostavilo selo Dobra na Dunavu sa nesvakidašnjim seoskim ambijentom i predivnom prirodom u zaledju, kao i odličnim smeštajnim kapacitetima. Vlaško selo Crnajka u okruženju ima prirodu koja ostavlja bez daha i smeštajne kapacitete u tradicionalnom stilu. Izabrali smo i neobično selo Jabukovac, koje se nalazi u blizini manastira i prerasta Vratna, a koje je u mogućnosti da pruži smeštaj u velelepnim kućama gastarbajtera povratnika (što može poslužiti i drugima za primer).

Sela Kostol, Velika Vrbica i Rtkovo, kao biseri u nizu na Dunavu, mogu biti interesantni turistima, a pre svega biciklistima na medjunarodnoj stazi EuroVelo 6. Rajska pećina kod Štubika može biti jak razlog za posetu selu Štubik, kao i Miroč koji je okružen predivnom prirodom. Braničevo i Kusiće mogu biti dodatna ponuda za turiste koji borave na Srebrnom jezeru. U Braničevo mogu dolaziti na tradicionalnu kuhinju i folklorni program, dok Kusići imaju nešto drugačije mogućnosti. Šalinac je selo koje pre svega krasi Šalinački lug sa šumama hrasta lužnjaka starim preko 300 godina, ali bi ozbiljnije mogućnosti za razvoj turizma imalo tek boljim uredjenjem jezera  sa kupalištem u blizini. 

Kapetan Mišin Breg nije selo ali kao domaćinstvo ima mogućnost predstavljanja svega onoga što se očekuje od sela: tradiciju, gastronomiju (vlašku), muziku, vanvremenski ambijent sa najlepšim pogledom na Dunav na Djerdapu, čistoću i urednost, kao i domaćine koji su posvećeni svojim gostima. 


Ova sela će biti promovisana od strane klastera, a prvu značajniju promociju će imati na sajmu turizma krajem septembra u Novom Sadu.
U oktobru će biti organizovane promotivne posete za medije i turističke agencije.

Projekat je podržalo Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj.

 

Kompletnu vest možete pogledati na sajtu Klastera Istar21

http://www.istar21.rs/vesti/3142-izbor-sela-u-istocnoj-srbiji.html

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

No tags for this article

Image gallery

Rate this article

0