Home | Vesti | Obilazak sela Rtkovo i Velika Vrbica (Kladovo) 08.06.2012. godine

Obilazak sela Rtkovo i Velika Vrbica (Kladovo) 08.06.2012. godine

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Rtkovo Rtkovo

U petak, 08.juna 2012. godine smo krenuli u obilazak najpre sela Rtkovo, a u popodnevnim satima i sela Velika Vrbica, koja pripadaju teritoriji opštine Kladovo.

Radni tim u sastavu: Ivana Avramov-Bjelica (Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja), Srdjan Stojanović (Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede), Vesna Stanulov (Zavod za zaštitu kulture grada Novog Sada), Rade Novakov (istoričar), Ilija Ramić (fotograf), Ljiljana Radinović (kamerman), Biljana Marčeta i Ana Lazarević (Klaster „Istar 21“) započeo je posetu selu Rtkovo ispred Doma kulture. Imali smo utisak, usled srdačnog dočeka da nas je sačekalo celo selo. Posle kratkog upoznavanja i razmene pozdravnih reči, u prostranoj i uredjenoj velikoj sali doma predstavile su nam se različite uzrasne grupe folklora „Lepa Vlajina“ iz Rtkova, spletom vlaških narodnih igara.

Po završenom umetničkom programu, uputili smo se u crkvu Svetog Spasenja iz 1903. godine o kojoj nam je govorio otac Stanislav, da je obnovljena 1997., a pre dve godine otpočeli su i sa oslikavanjem ikona i obnavljanjem fasade hrama. U crkvi je izložena stara, vredna ikona Svetog Mine velikog, koja je pronadjena na Dunavu. Obilaskom sela i kroz razgovor sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice smo saznali osnovne i važne podatke o Rtkovu. Naime, selo ima 1400 stanovnika, od kojih je oko 500 na privremenom radu u inostranstvu, imaju osnovnu (četvorogodišnju) školu sa 25 djaka, veliki su poljoprivredni proizvodjači, nemaju neobradjenih oranica, uglavnom se bave povrtarstvom, a od davnina su bili poznati kao najveći proizvodjači bostana. Na svakom koraku se može videti da je ovo mesto dobrih i imućnih domaćina, a razvijena infrastruktura u selu napravljena je samodoprinosom meštana. U narednom periodu, u planu im je izrada idejnog projekta i izgradnja „Alaskog sela“ uz pomoć grada Kladova i ostalih podunavskih opština od Velikog Gradišta do Negotina, kako bi uveli nove sadržaje i obogatili turističku ponudu kraja i samim tim stvorili uslove za ubrzan razvoj turizma u selu. Sopstvenim sredstvima su obnovili i zgradu u kojoj su smeštene prostorije MZ, potpuno nove i savremeno opremljene, sa salom za sastanke, kuhinjom, besprekornim toaletom i prostorom koji se može koristiti za prijem i organizaciju ručka za veće grupe posetilaca ili za seoske proslave. Rtkovo je jedino selo u opštini Kladovo koje ima KUD i sa dosta uspeha nastupaju u zemlji i inostranstvu. Šetnjom kroz selo videli smo veliki broj kuća, očuvanih u tradicionalnom stilu narodnog graditeljstva, koje bi se uz odredjena ulaganja mogle preurediti i dobiti adekvatnu namenu i bile zanimljive turistima. Jedno od takvih kompletnih domaćinstava u autentičnom stilu, sa glavnom zgradom sa tremom i podrumom, velikim dvorištem i pomoćnim prostorijama smo posetili u društvu vlasnika Milana Djordjišanovića. U neposrednoj blizine te kuće nalazi se kovačka radionica deda Pere, nekada poznatog kovača u kraju, a sada uredna radionica u kojoj se retko čuju udarci čekića u nakovanj. U istom dvorištu, ova porodica u podrumskom delu kuće, proizvodi i čuva vina, lične proizvodnje. Povrtarstvo je i dalje ono po čemu se prepoznaju i razlikuju meštani ovog sela od drugim mesta, a jedan od  najpoznatijih vlasnika plastenika je i Bora Caranović, koji uz saradnju svih članova svoje porodice proizvodi velike količine paradajza i krastavaca, a u manjoj meri gaji i tovljene piliće.

Obilazak Rtkova smo nastavili posetom nove kuće, u kojoj niko ne živi, a koja se redovno održava, a saznali smo da takvih kuća u selu ima na desetine, koje bi se mogle koristiti u ponudi za privatni smeštaj turista. Selo ima i lokalnog „industrijalca – kapitalistu“, koji se smatra najimućnijem čovekom u Rtkovu, a pored brojne imovine koju poseduje ima trgovinske radnje i malu fabriku za proizvodnju blokova za izgradnju objekata, a sve pod imenom i sloganom „Bolji život“. Važno je naglasiti i to, da u selu ima 40 neoženjenih izuzetno vrednih i bogatih mladića!

Put nas je dalje vodio do još jedne kovačke radionice, kod majstora Nikole, koji svojom umešnošću trenutno popravlja poljoprivredne mašine meštana Rtkova, a potom i do mini-zoo-vrta Djordja Trailovića, koji uglavnom čuva veći broj domaćih životinja, medju kojima su najbrojnije koze „alpine“, ovce i sitna pernata živina. Odatle smo se uputili na plažu koju su nedavno počeli da uredjuju, pa se očekuju dalji radovi na njenom sredjivanju uz pomoć HE „Djerdap“ koja vodi računa o uredjenju priobalja i čišćenju rastinja. Uživali smo u kratkoj vožnji čamcem uz ujednačeno i znalačko veslanje našeg domaćina, a onda i posetili lokalitet koji je predvidjen za buduće „Alasko selo“ uz pojašnjenje da će se tu uskoro naći desetak autentičnih drvenih kućica, koje neće narušavati prirodni ambijent, a imaće posebno osmišljenje sadržaje interesantne turistima na savršenoj lokaciji – „podno“ samog centra mesta (tek kad smo se našli na samom lokalitetu shvatili smo da se stepenicama odatle stiže tačno ispred crkve, koja zauzima centralno mesto u svakom selu).

Vraćajući se u zgradu Doma kulture gde nam je priredjena degustacija tradicionalne hrane ovog kraja, videli smo nešto potpuno neočekivano i nesvakidašnje za jedno selo – veliku, novu, kompletno opremljenu teretanu sa najsavremenijom opremom sa vežbu, oblikovanje tela, relaksaciju i rekreaciju meštana i gostiju sela.

Usledila je prezentacija bogate domaće trpeze koju su pripremile vredne žene Rtkova i zajedničko posluženje meštana i članova radog tima uz: rakiju od kajsije i višnje, domaćim sirom, jajima, čvarcima, kačamakom, projom, pasuljem-prebrancem, pečenom kečigom i dimljenim šaranom, salatama od kuvanog i sečenog paradajza „iz flaše“ sa lukom i peršunom, krastavcima, sokom od zove i domaćim vinom.

Odlazimo iz ovog interesantnog sela puni utisaka, ispunjeni njihovim veselim duhom i optimizmom, ostavljajući meštane da uživaju uz muziku i ukusnu hranu koju su pripremili, duboko uvereni da će svako u Rtkovu moći da pronadje nešto što će mu se svideti i u čemu će uživati iako slučajno ovde navrati.

Doček u selu Velika Vrbica započeo je u 13,00 sati u domaćinstvu Slaviše Tufajevića uz pogaču, so, domaće slatko od bundeve i slatkog vina i lokalni orkestar uz vlašku tradicionalnu muziku. U obilazak sela krenuli smo peške uz stalnu pratnju orkestra i zvuke vlaške muzike (to je običaj u selu kada vam dolaze gosti ili treba najaviti neku novu vest, da muzikom obavestite meštane da su gosti stigli i da svi izadju da ih pozdrave ili budu u svojim dvorištima da čuju novost) najpre do nove, a potom i do stare seoske crkve. Nova crkva je posvećena Svetom Savi, njena izgradnja je započela 2002., a završena 2007. isključivo dobrovoljnim prilogom meštana, MZ i uz pomoć opštine Kladovo. Sredstva za oslikavanje i izradu ikona su donirali meštani, a izradu spoljnih arhitektonskih radova – ogradu, fasadu i zvonik su pomogli MZ i opština. Stara crkva je podignuta u slavu Svetog Arhangela Mihajla, stara je preko sto godina, a sada služi isključivo kao kapela za sahranjivanje meštana, jer se i samo seosko groblje nalazi tik uz crkvu. Nadgrobni spomenici su postavljeni u vidu „večnih kuća“ i zaista su impozantni i označavaju kult verovanja u zagrobni život, a svaka porodična kuća ima svoju priču.

Posetu selu uz neizbežne zvuke violine, trube i bubnja, nastavili smo u plasteniku Borisa Popovića, koji je najveći proizvodjač paradajza i krastavaca u selu, a uz put zastajali i fotografisali stare kuće i autentičnu arhitekturu, a u dvorištu jedne „najlepše“, uz osveženje i ukusne višnje, odigrali zajedničko vlaško kolo.

U Omladinskom klubu, smo se predstavili jedni drugima i saznali da u Velikoj Vrbici živi veliki broj mladih ljudi, koji su zainteresovani da ostanu i žive i rade na selu, da imaju oko 400 domaćinstava, 1200 stanovnika, od kojih dosta njih rade u inostranstvu, osnovnu, četvorogodišnju školu sa 30 učenika, rade na uredjenju kompletne infrastrukture, imaju dva fudbalska terena, ambulantu, mesnu kancelariju i nekoliko domaćinstava koja nude privatni smeštaj turistima.

Sledeća destinacija u Velikoj Vrbici nam je bila poseta vinskom podrumu i degustacija domaćih izuzetno ukusnih i pitkih belih i crnih vina u domaćinstvu Borisa Srbulovića, a potom i poseta pčelaru Dimitriju Nastasijeviću koji proizvodi bagremov, suncokretov i kristalisani med vrhunskog kvaliteta sa primesom koštunjavog voća – orasima, bademima, smokvama, lešnicima.

Potom smo obišli kategorisani smeštaj (tri zvezdice) u domaćinstvu Marice Marinović, koja već prima goste i uputili se do seoske plaže, na kojoj se kupaju meštani i posetioci ovog sela, ali koja zahteva izvesna ulaganja u uredjenje plaže i prilaznih staza.

Posetu Velikoj Vrbici smo završili u dvorištu etno-restorana „Vlaška kuća“ vlasnika Slaviše Tufajevića u čiji rad i organizaciju je uključena cela njegova porodica, odakle smo i krenuli u obilazak sela. Porodični restoran nudi i odličan smeštaj u dvokrevetnim sobama u tradicionalnom stilu (kategorizovan sa 4 zvezdice) i prostrano uredjeno i prijatno dvorište uz izuzetno pripremljenu bogatu autentičnu vlašku trpezu i neizbežne zvuke njihovog narodnog orkestra.

U hladu besprekornog dvorišta uz odličnu uslugu ljubaznih domaćina serviran nam je švedski sto sastavljen od pripremljene: dimljene ribe (šaran i tolstolobik), pasulj prebranac sa domaćom kobasicom, pohovani celer, koprive, tikvice, paprike, sarmu sa slaninom, domaćom polu-dimljenom govedjom kobasicom, domaćim kravljim sirom, krompirušom, gibanicom, kajmakom, svadbarskim kupusom kuvanim u zemljanom loncu, kačamakom, a za desert su nam ponudili pitu od jabuka, bundeve, sok od zove, nane, višnje, domaću „šumsku rakiju“ od borovnica, kupina i šumskih jagoda i odlična vina koja proizvode domaćinstva iz sela.

Ono što vas može privući i ponovo vratiti u ovo selo je živopisna priroda, Dunav, vlaški običaji i etno-sadržaji, odlična kuhinja, proizvodnja vina i meda vrhunskog kvaliteta, koje možete kupiti kod proizvodjača u selu i odmor u autentičnom ambijentu „Vlaške kuće“.  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Kladovo, Velika Vrbica, Rtkovo

Image gallery

Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Rtkovo Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica Velika Vrbica

Rate this article

4.33