Home | Najspremnija sela | Vinča | Selo Vinča

Selo Vinča

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Vinča Vinča

Nekada centar najbogatije, najraskošnije praistorijske kulture danas opstaje voljom entuzijasta koji pokušavaju da je otrgnu od zaborava!

Vinča je smeštena na brdašcima koji se uzdižu uz Dunav, izgledom jednog tipičnog prigradskog naselja, okružena je voćnjacima sa jedne i Dunavom sa druge strane.
Dolaskom u Vincu možete pratiti razvoj ljudske civilizacije od praistorije do savremenog nuklearnog doba.
Vinčani kažu da danas žive svoj osmi milenijum, a da bi taj život i dalje bio neprekinut brinu se entuzijasti koji vam kazuju priče o životu na početku civilizacije. Arheološko nalazište Belo Brdo krije u sebi tajnu o osam neolitskih naselja i svedoči o centru vinčanske kulture. Veliki broj iskopanih figurina, keramičkih posuda i artefakata, ostaci neolitskih kuća samo su deo priče koja se ovde nalazi.
Nuklearni institut Vinča vraća vas u sadašnjost, prikazuje ugašeni nuklearni reaktor, gde možete videti kako je izgledao prvi računar izgradjen u svetu, veličine dvospratne zgrade, sa hladnjakom poput olimpijskog bazena. (nemamo slike niti snimke instituta)

Na svom Vinčanskom putu, ne propustite poljoprivredno dobro „Radmilovac“. Probajte džem od paradajza sa anisom, karanfilićem, cimetom i čilijem ili džem od drenjina. Degustirajte jednu od 560 različitih sorti vina. Na kraju se opustite uz žubor potoka, šum vodenica i bistirnu izvora vodotoka „Mali Dunav“, opuštajuće replike reke na čijoj desnoj obali leži ovo zanimljivo selo.

U Vinči možete probati i kupiti proizvode od pečuraka (u ponudi su retke vrste gljiva i alkoholna pića napravljena od njih, kao i eliksiri koji se upotrebljavaju u lečenju različitih bolesti). Iskusite i neolitski jelovnik, gde su arheolozi i gastronomski stručnjaci našli zajednički jezik.

Vozite se  brodom do prirodnih rezervata u neposrednoj blizini sela, probajte vožnju dunavskim kanalima, a na proplanku iznad sela, ruži vetrova, osetite čari sportskog paraglajdinga.


Lokalni specijalitet:
Razne vrste pita od sira, pečuraka, spanaća i višanja
Vitaminska salata od povrća (kupus, krastavci, paprika u tri boje, luk – mladi i crveni, rotkvice, so, ulje, sirće) – izdašna i dekorativna
Faširane šnicle od ribe sa prilozima

Okolina i izleti:
Poseta Avali sa obilaskom tornja
Grocka
Vinčanska bara i Velikoselski rit - prirodna mrestilišta riba i stanište retkih vrsta ptica
Selo Ritopek

Manifestacije:
Seoska slava naselja Vinča - održava se 19.06. svake godine
Petrovdanski dani - u julu svake godine (12 – 15.07.)
Međunarodni dan Dunava – 29. juna svake godine
“Dani vinčanske kulture“ - krajem septembra - početkom oktobra (višednevni program)

Šta ne propustiti:
Arheološko nalazište Belo Brdo
Ogledno poljoprivredno dobro Radmilovac
Nuklearni Institut u Vinči

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Vinča

Rate this article

5.00