Vinča

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Vinča arheološko nalazište Vinča arheološko nalazište

Dolaskom u Vinču možete pratiti razvoj ljudske civilizacije od praistorije do savremenog nuklearnog doba. Vinčani kažu da danas žive svoj osmi milenijum, a da bi taj život i dalje bio neprekinut brinu se zaposleni na lokalitetu Belo Brdo, sjajni optimisti koji vam kazuju priče o životu na početku civilizacije.

Ovo arheološko nalazište krije u sebi tajnu o osam neolitskih naselja i svedoči o centru vinčanske kulture. Veliki broj iskopanih figurina, keramičkih posuda i artefakata, ostaci neolitskih kuća samo su deo priče koja se ovde nalazi.

Nuklearni institut Vinča vraća vas u sadašnjost, prikazuje ugašeni nuklearni reaktor, gde možete videti kako je izgledao prvi računar izgradjen u svetu, veličine dvospratne zgrade, sa hladnjakom poput olimpijskog bazena.

Na svom Vinčanskom putu, ne propustite poljoprivredno dobro „Radmilovac“. Probajte džem od paradajza sa anisom, karanfilićem, cimetom i čilijem ili džem od drenjina. Degustirajte jednu od 560 različitih sorti vina. Na kraju se opustite uz žubor potoka, šum vodenica i bistirnu izvora vodotoka „Mali Dunav“, opuštajuće replike reke na čijoj desnoj obali leži ovo zanimljivo selo.

U Vinči možete probati i kupiti proizvode od pečuraka (u ponudi su retke vrste gljiva i alkoholna pića napravljena od njih, kao i eliksiri koji se upotrebljavaju u lečenju različitih bolesti). Iskusite i neolitski jelovnik, gde su arheolozi i gastronomski stručnjaci našli zajednički jezik.

Vozite se  brodom do prirodnih rezervata u neposrednoj blizini sela, probajte vožnju dunavskim kanalima, a na proplanku iznad sela, ruži vetrova, osetite čari sportskog paraglajdinga.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Vinča

Image gallery

Rate this article

0