Home | Najspremnija sela | Velebit | Velebit - Teslini Ličani čuvari tradicije

Velebit - Teslini Ličani čuvari tradicije

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Velebit - Teslini Ličani čuvari tradicije

Ovo brdašte na ustalasanoj ravnici smešteno između značajnih turističkih centara, za izletnički i rekreativni turizam gde će ojkanje, basa i ćemer biti glavni aduti za promociju.

Velebit je selo na severu Bačke, u opštini Kanjiža. Nastanjeno je Ličanima, čiji su se preci prvo odselili za Ameriku a zatim se na poziv kralja Petra vratili u zemlju da bi je odbranili od Austrougarske okupacije i potom naselili na mestu gde je brdo ustalasalo ravnicu. Običaji predaka se ovde i dalje neguju i poštuju. Organizuju se lička prela, kuvaju tradicionalna jela ispod sača, bere se cveće na pašnjaku uoči Vidovdana, igraju folklorne igre i čuvaju duhovne vrednosti kraja iz kojeg su potekli.

U zavičajnoj kući „Ćemer“ nalazi se izložba posvećena osnivačima sela, Lici i Nikoli Tesli, a ovde se može i spavati u vajatu i kupiti suveniri sela: lička kapa, vunene čarape, vezeni peškiri ili mirisni jastučići.
Ličani su ovde počeli uzgajati voće i praviti odlične rakije, a sa najviše priznanja je pecara braće Kravić.
U blizini sela su ribnjak „Kapetanski rit“ i akumulaciono jezero „Velebit“ izuzetne čistoće na čak 750 m2. Ovo jezero je pogodno za kupanje i riblolov a kanalom je povezano sa Palićem u dužini od svega 15 - tak kilometara. 

Zbog specifične nadmorske visine, ovde su odlični uslovi za vazdušnu banju i preporučuje se boravak porodicama sa decom, astmatičarima... Boravak u ovom selu se organizuje u kućama sa dvorištima koje  se cele iznajmljuju turistima. Turisti hranu mogu da pripremaju sami ili da  im seoske domaćice donesu lokalne specijalitete.

Kroz Velebit prolazi biciklistička staza „Panonska osmica“ putem koje se selo uključuje u evropsku biciklističku rutu EuroVelo 11.

Lokalni specijalitet:
Basa - isceđeno kiselo mleko sa kuvanim kajmakom, kiseli kupus sa suvim mesom i slaninom, palenta sa kiselom mlekom, pečeni krompir u ljusci sa šunkom, čvarcima ili slaninom, uštipci sa basom, rakija kajsijevača

Okolina i izleti:
Totovo selo
Banja Kanjiža
Palić

Manifestacije:
„Vijanje Božića“ – konji se kite vezenim peškirima
„Đurđevdanski uranak“ – ide se na pašnjak i umiva iz vrela
„Branje cveća uoči Vidovdana“ – devojke dozivaju budućeg muža
 
Šta ne propustiti:
Posetu zavičajnoj zbirci „Ćemer”
Posetu pecari braće Kravić
Kupanje na jezeru
Posetu ribnjaku
Šetnju/vožnju biciklističkom stazom i stazom zdravlja duž jezera

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Velebit

Rate this article

0