Velebit

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Velebit

U poslednjih godinu dana, u Velebitu je osnovan zavičajni muzej Ćemer, uređena je obala jezera za posetioce, odrađena turistička signalizacija na ulazu u selo, selo je ušlo u evropski projekat Panonska osmica - bicilistička staza, urađeni su projekti za biciklističko pešačku stazu koja će protezati duž kanala koji povezuje Palić i jezero. 

 

Sta kazu stanovnici Velebita o svom mestu

Selo odiše kvaliteton vazdušne banje i baštinom zavičajnog kraja na prostoru gde je brdo uztalasalo ravnicu. Osnivači sela su potomci SLAVNOG NIKOLE TESLE.

Stanovništvo i pored postojeće savremene komunalne opremljenosti živi na svoj tradicionalan  način: tu su prela, jela ispod  sača uz poštovanje duhovnih vrednoti.

Selo se nalazi na nadmorskoj visini od 105 m, što je za 25 m više od nadmorske visine okolnih naselja Male Pijace, Mali Pesak, Kanjiže, koji se nalaze na nadmorskim visinama od 80 mnv do 84 mnv.

Selo okružuje 850ha vodene površine (AK “Velebit” i Kapetanski rit), koja omogućuje nautički turizam, ribolov i pešačenje uz vodu.

Selo se nalazi između Banje Palić – Palićkog jezera (17km) i Banje Kanjiža (12km) koje su povezane biciklističkom stazom “PANONSKA OSMICA”.

Selo ima kvalitetne voćnjake (kajsije, šljive), domaće proizvode sa organskom proizvodnjom i duhovni mirom gde se i tišina čuje.

 

 

 

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Velebit, Ličani, Srbi, Srbi iz Hrvatske, Srbi iz Like

Image gallery

Rate this article

4.30