Home | Najspremnija sela | Totovo selo | Totovo selo

Totovo selo

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Totovo selo

Totovo selo je osnovao Tot Jožef, veleposednik i ugarski poslanik 1909. godine. Posle svoje smrti svoje posede g. Tot je ostavio crkvi i meštanima.

Selo se nalazi na samoj granici sa Mađarskom a u blizini je Banje Kanjiže i Palića te svoje posetioce očekuje među turistima koji posećuju ove destinacije.

Besprekorno uređeno, čisto i mirno, sa odličnom turističkom signalizacijom, dovoljno udaljeno od frenkvetnih puteva i industrijskih postrojenja i izuzetno čistim vazduhom ovo mađarsko selo pruža odlične uslove za idiličan boravak na selu.

Preuređeni letnjikovac g. Tot-a danas ima višestruku namenu. U njemu se nalazi recepcija za prihvat turista sa turističko-informativnim pultom, internet cafe, manja sala za predavanja i sastanke i deo opremljen sačuvanim predmetima porodice Tot.

Za organizovane turističke grupe u dvorištu etno kuće se organizuje prezentacija gastronomije, običaja, muzike kao i zdrave hrane proizvedene u ovom selu. Kuća sadrži više od 1200 eksponata iz perioda kada je ovo bilo aktivno seosko domaćinstvo i stalnu postavku opreme za stare zanate, kao i neobične muzičke instrumente i pokućustvo.

U okviru zaštićenog prirodnog dobra postoje tereni za posmatranje ptica, a uskoro i park „skanzen“ - arboretum.

Smeštajni kapaciteti postoje u školi u kojoj se nalazi i izložba umetničkih dela nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji kao i u okviru verske zajednice gde se nalazi i velika sala za ručkove za organizovane turističke grupe. U vrtiću ručnih radova žena iz Crkva nastavlja stopama g. Tota i uređuje sportske terene koji će u budućnosti poslužiti za omladinski i sportski turizam.

 

Šta kazu stanovnici Totovog Sela o svom mestu

Geografski položaj sela je idealan jer se nalazi u okrušenju važnih kulturnih, obrazovnih centara i grada Subotica, Senta, Kanjiža, Bačka Topola. Od državne granice sa Republikom Mađarskom (granični prelaz Horgoš-Reske, Kelebija-Tompa) udaljeno je 25 – 30 km a od koridora 10 je udaljeno 15 km.

Totovo Selo je povezano sa relativno putnom mrežom (sa asfaltiranim putevima) sa obližnjim gradovima.

Najkraći putevi do Totovog Sela:
Od Kanjiže najkraći put vodi preko sela Zimonića i Velebita, kod raskrsnice za Orom – Totovo selo-Trešnjevac postoji putokaz. Od Sente u selo se dolazi putem Senta – Kanjiža. kod raskrsnice Trečnjevac – Adorjan treba skrenuti prema Trešnjevcu. Udaljenost od ove raskrsnice je 9 kilometara. Od Subotice dolazi se preko Bikova i Oroma . udaljenost je 30 km. Postoji putna signalizacija.

Totovo Selo ima dugogodišnju tradiciju u prijemu i sadržajnim ponudama za tržište, godišnje posećuje 3500-4000 gostiju. Selo ima smeštajnih kapaciteta do 50 ležaja i kuhinju za pripremanje 150-200 obroka dnevno. Ima univerzalnu salu za organizovanje raznih susreta, savetovanje sastanaka, radionica raznih profila.

Selo je lepo uređeno, bogat je sa zelenim površima, parkovima.

Od turističkoj ponudi nudi poseta:

 • Etno kuća sa cca 1200 predmeta zavičaja
 • Parka skuptura
 • Crkva
 • Galerije (selo raspolaže sa cca 600 umetničkih dela)

Za svoje goste može nuditi izlete i druge programe u obližnjim gradovima i naseljenim mestima.

Totovo Selo ima prihvaćeni program strateškoj razvoja do 2015 godine u kojoj seoski turizam je dobio izuzetno veliki prostor.
U selu postoji više generacijsko povezivanje stanovništva u cilju ostvarivanje započetih aktivnosti i na planu razvoja turizma. Unazad u nekiliko navrata meštani sela su učestvovali na raznim edukacijama za aktivno učešće u razvoju seoskog turizma. Nekoliko porodica se već aktivno učestvuje u prihvatanju gostiju u svojim domaćinstvima. Imamo proizvođače koji sa certifikatom nude svoje bio proizvoda, voća i povrća, med, pekmez, domađe rakije itd.

Biblioteka od cca 30.000 naslova je izvor edukacije i mogućnosti su za razna istraživanja.

Posebno u letnjoj sezoni smeštajni kapaciteti su puni. Organizuju se razne kulturne – umetničke, jezički, sportski kampovi, radionice za decu i omladinu različitog uzrasta.
Mir, tišina, zelenila i ljubaznost, meštana i specifična domaća hrana su garancije da naši gosti sadržajno mogu provesti pola dana, dan čak i nekoliko dana u Totovom Selu.
Poznate umetničke kolonije su bili organizovani u selu koji su 30 akademskih umetnika raznih profila iz celog sveta.

Potvrda našeg rada i spretnosti da u 2007 godine među prvima smo dobili sredstva za razvoj turizma od Evropske Unije zajedno sa Rumunskim selom Igazfalva ( Dumbrava ).Od tih sredstava smo pretvorili kuriju Tot Jožefa stvaraoca sela u Turistički Informativni Punk. Preko rada tog Punkta centra imamo nameru da formiramo i razvijamo specifične oblike turističke ponude sela.

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

 • Bold
 • Italic
 • Underline
 • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
 • Email to a friend Email to a friend
 • Print version Print version
 • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Totovo selo, Mađari

Image gallery

Rate this article

4.67