Home | Najspremnija sela | Stari Slankamen | Stari Slankamen

Stari Slankamen

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Stari Slankamen

Jedno od najstarijih mesta u Sremu, smešteno u podnožju ogranaka Fruške gore a „preko puta“ ušća Tise u Dunav sa serpentinski raspoređenim ulicama koje se vijugavo spuštaju ka Dunavu. Na prvi pogled se izdvajaju prirodne lepote, peščane obale i ade, ušće dveju reka, lesne naslage jedinstvene u Evropi, izvor slane lekovite vode koji se nalazi na samo 10 m od samog Dunava, a krajolik se širi na vinograde i voćnjake.

Većinsko stanovništvo je srpske nacionalnosti, a u manjem broju ima Hrvata, Mađara, Slovaka, Nemaca i Roma.

Iznad Slankamena u moru vinograda nalaze se spomenik bitci kod Slankamena iz 1691. god. kojom je okončan Veliki Turski rat i ostaci rimskog utvrđenja Acimincum,
odakle se pruža nezaboravan pogled na Dunav.

Zagrad, ribarsko naselje govori o tradiciji ribolova, a izvor lekovite mineralne vode „Slanača“ jedan od retkih u Vojvodini, korišćen u doba Turaka, rano je uslovio formiranje banjskog lečilišta po kojem danas mnogi poznaju Stari Slankamen.

Pravoslavnu crkvu Svetog Nikole, jednu od najstarijih u Sremu, po predanju je podigao Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk). U selu se nalazi i rodna kuća Đorđa Natoševića koja zahteva hitnu restauraciju a za turiste su interesantni i lagumi ukopani u lesna brda.

Hiljadama godina navejavani lesni profi li u Starom Slankamenu jedinstven su geološki lokalitet u Evropi i jedan je od tri najvrednija lokaliteta ovog tipa u svetu, posle Kine i centralne azije. Stari Slankamen ima dve marine, brod za vožnju turističkih grupa, nekoliko odličnih čardi i brojne smeštajne kapacitete.

 

Šta kazu stanovnici Slankamena o svom mestu

Duga istorija Slankamena, po svom sadržaju, istorijskim zbivanjima i akterima predstavlja  multikulturalnost na ovom području od najstarijih pisanih podataka i predanja.
 
Geografski položaj, nasuprot ušća dve velike reke, uslovljavao je stalno kretanje ljudi koji su sa svojim kulturama i različitostima nesumnjivo ostavljali tragove na ovim prostorima.
Izvor slane lekovite vode, izuzetan vazduh i klimatski uslovi stvarani strujanjima sa Dunava sa jedne i Fruškogorskih uzvišenja sa druge strane davali su Slankamenu karakteristike zdravog mesta, odnosno Banje, kako je odavno i poznata. 

Specifičan geografski položaj, na ušću Tise u Dunav i tromeđi, gde se Vojvodina deli na Srem Banat i Bačku, koji se vide sa tvrđave ili nekog od obronaka Fruške Gore koji se baš ovde spuštaju do Dunava.

Lesni profili, jedno od tri lokaliteta u svetu, koji svedoče o nastanku ledenog doba, predmet su istraživanja i obrade u cilju izgradnje jedinstvenog muzeja.
Izuzetne klimatske prilike koje odlikuje čist i svež vazduh, prijatne temperature i vlažnosti, koje uslovljavaju okolni brežuljci i blizina dve velike reke.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

više nacija, Stari Slankamen

Image gallery

Rate this article

5.00