Home | Najspremnija sela | Stapar | Predlog turističke posete selu Stapar (za organizovane grupe)

Predlog turističke posete selu Stapar (za organizovane grupe)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Stapar Stapar

U prepodnevnim satima, odlazak do Stapara. Staparci su najvećim delom srpske nacionalnosti, a pre pola milenijuma doseljeni su iz starog Vlaha. Dobrodošlicu će Vam poželeti veseli domaćini uz „jaku ’ranu“, rakiju dudovaču, listarom, domaćim vinom i uz muziku harmonike. Pored dobre gastronomije, turistički aduti Staparaca su fijakeri i konji. Fijakeri će nas povesti u obilazak škole sa zanimljivom etno postavkom, crkve sa izuzetnim vitražima, nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se mogu videti ambari iz XIX veka (ima ih oko 50- tak u selu), “stočni fond”, ribnjak, čardaci puni kukuruza.  Najbolja listara (pita od mnogo tankih ručno radjenih kora sa suvim groždjem i orasima) se pravi i jede u Staparu, a najbolji utisak na goste ostavljaju čuvena žuta svečarska supa i ovčiji paprikaš. Šunka se u ovom selu jede kad ništa drugo nema. Sve ovo će biti i na našoj trpezi za vreme ručka.  

Uživanje u seoskoj idili pruža i jedno posebno domaćinstvo sa malim jezercetom, lepim dvorištem i interesantnim zasadima raznog drveća gde ćemo imati prilike odgledati folklorni program i uživati u seoskoj idili sa lokalnim stanovništvom. Smeštaj u Somboru,  Apatinu ili Banji Junaković.

Napomena: Program je namenjen organizovanim grupama. Opis ponude za posetu selu je deo "Slagalica - Puzzle programa" u kojem je u skladu sa Vašim željama, moguće kombinovati posetu i drugim selima, kao i uskladiti trajanje programa od nekoliko sati do nekoliko dana.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Stapar, izleti

Image gallery

Rate this article

0