Home | Najspremnija sela | Stapar | „Pitomo selo vrednih ratara“ Deronje – Stapar (jednodnevni izlet)

„Pitomo selo vrednih ratara“ Deronje – Stapar (jednodnevni izlet)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
„Pitomo selo vrednih  ratara“ Deronje – Stapar (jednodnevni izlet)

Preci ovog danas pitomog sela u okolini Sombora, slove kao gusari, jer su živeći u okolini Apatina u 18. veku napadali i pljačkali lađe na Dunavu koje su prevozile koloniste iz Nemačke, pa su stoga proterani na mesto gde sada žive.

Stapar je jedino selo u Srbiji koje ima priznatu rasu goluba koja je upisana još daleke 1878. godine i zove se Staparski letač. Jedinstven je bio i staparski pečat iz vremena austrijske carevine, koji je u doba kada je nemački jezik bio jedini zvaničan, udarao otisak ispisan Vukovom ćirilicom. Poznat je  Stapar po izradi Staparskog ćilima, po Somborskom siru, po „Žutom bunaru”, jedinom preostalom arteskom bunaru u selu, po takmičenju harmonikaša za Prvu srpsku harmoniku Vojvodine, po Velikogospojinskim večerima, po crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice iz 1776. godine, koja je zaštićena kao spomenik kulture od velikog značaja i ikonostasom koji je oslikao Jakov Orfelin, najčuveniji slikar toga doba.  

Program: Polazak iz iz Beograda u 08:00 h  ispred Sava centra, a iz Novog Sada u 09:15 h sa Železničke stanice ispred lokomotive. Odlazak u Deronje, selo u Bačkoj u kojem se organizuje Svetski festival tamburice. Baš u Deronjama zato što je svaki drugi tamburaš (i uopšte svirac) koji nešto vredi u ovome delu sveta baš iz ovog sela, i preziva se jal’ Nikolić, jal’ Jovanović. Zato što se ovde snimao kultni film Skupljači perja, zato što je prvi festival otvorio Rade Šerbedžija i zato što su ovde  nastupali Zvonko Bogdan, Olivera Katarina, Luis, Haris Džinović, pa tamburaški orkestri iz pola sveta od Deronja do Rusije. Bački doručak u Etno kući. Obilazak seoske crkve i Galerije slika sa slikarske kolonije. Stapar - Razgledanje seoske crkve sa izuzetno lepim vitražima i osnovne škole sa zanimljivom etno postavkom. Odlazak na imanje, ribnjak porodice Kovčin koje još zovu i „Jamure“ jer se nalazi na atraktivnim jezercima – jamurama, nastalim kopanjem temelja za kuće. Veliko dvorište je puno rastinja (bagrem, jasen, sibirski brest, plantažni orah, topola, kiseljak, gledicija, borovi, bodjoš), delom uredjeno, a delom „divlja priroda“. Folklorni program. Ručak: domaća žuta supa s knedlama od mesa, ovčiji paprikaš koji kuva najbolji kuvar Marko Kojin (skuvao je 8000 paprikaša, a njegova je izreka „kad bude kuvan paprikaš, tad je kuvan i kuvar“), domaći hleb, rezanci s makom i gomboce, a sve to uz najbolje harmonikaše. Biće priređena i prodajna izložba rukotvorina Udruženja žena „Staparke“, a fijakeristi spremni za vožnju po selu. Povratak. Dolazak u  Novi Sad oko 20:00 h, a u Beograd  oko 21:00 h. 

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, doručak u Deronjama, obilaske prema programu, folklorni program, ručak i muziku u Staparu, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće, vožnju fijakerima (200,00 din po osobi)

Cena po osobi: 2400 din

Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Corporation i YUTA-e

Napomena: program je namenjen individualcima. Datume izleta pogledajte na našem sajtu Serbian Adventures

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Stapar, izleti, izleti 2012

Image gallery

Rate this article

2.00