Stapar

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Stapar

Preci Staparaca slove kao gusari, jer su, živeći u okolini Apatina, u 18. veku napadali brodove na Dunavu koji su prevozili koloniste iz Nemačke, pa su proterani na današnje mesto u okruženju Sombora, Apatina i Odžaka. Stapar je jedino selo u Srbiji koje ima rasu golubova – Staparskog letača, a selo je vekovima bilo čuveno po tkaljama, prvoklasnim ćilimima i harmonikašima.

Stanovništvo je najvećim delom srpske nacionalnosti, pre pola milenijuma doseljeni iz starog Vlaha, koje gaji tradiciju i obeležava srpske običaje.

Turistički aduti Staparaca su fijakeri i konji, gostoprimstvo i „jaka ’rana“. Svako je dobrodošao u Stapar i, uz najavu, biće dočekan dudovačom, kiflicama, listarom, domaćim vinom i rakijom i muzikom harmonikaša, a “piće za srećan put” je – liker od drenjine. Najbolja listara se pravi i jede u Staparu, a najbolji utisak na goste ostavljaju čuvena žuta svečarska supa i ovčiji paprikaš. Šunka se u selu jede kad ništa drugo nema.

Turističke grupe fijakerima obilaze: školu sa zanimljivom etno postavkom, crkvu sa izuzetnim vitražima, nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se mogu videti ambari iz XIX veka (ima ih oko 50- tak u selu), “stočni fond”, ribnjak, čardaci puni kukuruza. Uživanje u seoskoj idili pruža i jedno posebno domaćinstvo sa jamurom, lepim dvorištem i interesantnim zasadima raznog drveća. Za biciliste koji prate medjunarodnu Eurovelo turu i druge putnike namernike na raspolaganju je seoski restoran sa
autentičnim specijalitetima.

Za turiste željne izazova i avanture organizuje se panoramsko razgledanje okoline malim avionima.

 

Šta kazu stanovnici Stapara o svom mestu

Od gusara sa Dunava do vrednih stočara i ratara i prestonice visokih prinosa kukuruza - sudbina je Staparaca i Stapara, protkana u protekla dva i po veka. Tradicija, običaji, poljoprivreda, kulturno nasleđe, specifična ponuda tradiconalnih jela, motiv je da se dođe u Stapar, gde turiste čeka srdačna dobrodošlica,  vožnja fijakerima, panoramsko razgledanje sela iz aviona i mnoštvo priča, običaja i kulturnih sadržaja Najjači smo u tradiciji jela i pića: nudimo rakiju dudovaču, liker od drenjina, listaru, žutu supu s knedlama, meso sa supe, ovčiji i druge paprikaše, kolače, gibanice, štrudle, nasuva i gomboce s višnjama i šljivama. Uz sve to ide i muzika 30 harmonikaša, pa je doživljaj u ravnici nadomak Dunava nezaboravan, kao što je i gostoprimstvo Staparaca koji će vam, pored  dobrodošlice i provoda, za srećan put upakovati, a ako uspeju i  prodati da nešto od jela, pića  i suvenira ponesete  kući za uživanje i dugo sećanje.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Srbi, Bačvani, Stapar

Image gallery

Rate this article

4.83