Home | Najspremnija sela | Skorenovac | Skorenovac

Skorenovac

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Skorenovac

Tokom XV veka, Skorenovac su naseljavali Palćani (etnička grupa Bugara katolika) i Mađari iz okoline Segedina, a početkom XIX v. doseljavaju se Sekeljanski Mađari iz Bukovine u Rumuniji koji danas čine većinsko stanovništvo.

Zahvaljujući stogodišnjoj izolovanosti od matice, uspeli su da sačuvaju svoj specifi čan dijalekt, nošnju, običaje, kuhinju, tradiciju, posebnu zastavu, grb, himnu i pismo koje datira iz XV veka.

U ovom selu u blizini Kovina putnik namernik prvo će primetiti besprekorno uređene ušorene sokake i s posebnom pažnjom održavane kuće i dvorišta.
Seosku idilu upotpunavaju krda krava koje se posle podne vraćaju sa ispaše, đeram sa odmorištem, zvuci čekića u nakovanj seoskog kovača i zvona rimokatoličke crkve s početka XIX veka.

Za svoje turiste Skorenovčani su bogato opremili etno kuću sa predmetima iz njihove prošlosti i dvorištem sa vatrogasnim vozilima iz 1891. god. gde se predstavljaju i lokalne pevačke grupe.

Okosnicu turizma u Skorenovcu čini domaćinstvo porodice Erne u okviru koje se nalazi restoran sa lepo uređenim dvorištem sa tradicionalnom peći za spremanje specijaliteta ispod sača i suvenirnicom u kojoj se mogu kupiti proizvodi vrednih domaćica i zanatlija iz ovog sela. Oko 30-tak domaćinstava pruža usluge smeštaja.
Kroz Skorenovac svakodnevno svraćaju i biciklisti na „Donau Radweg“ turi od Švarcvalda do Crnog mora.

U Skorenovcu ćete se sresti i sa pukovnikom vojske Srbije koji je oborio čuveni nevidljivi stelt tokom bombardovanja 1999.g. Možete svratiti na vruć hleb u njegovu pekaru.

Poslednjih nekoliko godina, Skorenovčani su odlučili da svoje specifičnosti predstave svojoj sabraći iz Mađarske nudeći im turistički boravak u njihovom mestu.
Ove godine pored organizovanih grupa iz Mađarske (preko 2000 gostiju), Skorenovac su posećivale i grupe iz Rumunije i Velike Britanije i ostvariće prihod od preko 7.000 noćenja čime se svrstavaju u selo sa najvećim brojem turističkih noćenja u Srbiji.

 

Šta kazu stanovnici Skorenovca o svom mestu

U Skorenovcu smo počeli da se bavimo seoskim turizmom pre osam godina. Osmislili smo program, i ciljnu grupu. Uz ljubaznost domaćina i umešnost domaćica, uloženi trud u marketing, edukacije domaćinima i sve ono što danas znači preduslov za dobar posao, urodilo je plodom.2008. godine smo osnovali ’’Udruženje Domaćina u Eko-Ruralnom Turizmu’’ koje danas ima 20 domaćinstava i raspolažemo sa 150 ležaja. 

Proverite zašto je Skorenovac prošle godine posetilo preko 2 000 inostranih turista i ostvario blizu 6 000 noćenja.

Lep provod i nezaboravne trenutke želi Vam Udruženje Domaćina u Eko-Ruralnom turizmu. 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Skorenovac, Sekeljanski Mađari

Image gallery

Rate this article

5.00