Home | Najspremnija sela | Selenča | „Život laganog ritma“ Selenča – Bač (jednodnevni izlet)

„Život laganog ritma“ Selenča – Bač (jednodnevni izlet)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
„Život laganog ritma“ Selenča – Bač (jednodnevni izlet)

Selenča je pitomo selo u opštini Bač sa oko 3.000 stanovnika, od kojih su 95% Slovaci, doseljeni ovde pre 250 godina. Iako su većina Slovaka u Vojvodini evangelisti, jedino ovde u Selenči žive i Slovaci katolici (kao što su i Slovaci u Slovačkoj). Ljubomorno čuvajući svoju tradiciju od zaborava, ovde se i danas po ulici mogu videti žene obučene u raskošne i jedinstvene slovačke nošnje: jako široka suknja, gornja slagana u falte, a po tri  donje podsuknje štirkane pa još i na biciklu sa sve suknjama. Jedino još u ovom selu devojke nose atraktivan svadbeni venec težak oko 3,5 kilograma sa više od 3.000 cvetića od štirkanog belog platna. Samo ovde se svadbeni kolač pravi dan pre svadbe i raznosi po čitavom selu da ga ljudi probaju. Ovde brica još uvek brije po kućama, na ulici, u dvorištu. Selenča je nekoliko puta proglašavana za najčistije selo u Vojvodini i Srbiji. Već 31 godinu se održava Festival slovačke zabavne novokopanovane muzike. Pozorišna aktivnost datira još od pre 120 godina. Imali su nekada najpopularnije, od svih slovačkih sela u Vojvodini, muzičke grupe takozvane „Muzikante“, kao što su „Fađoševa banda“, „Trpkova banda“, „Čapandova muzika“. Najpoznatija je ipak po metlarstvu, jer se iz Selenče godišnje izveze 100.000 metli od sirka, a za razliku od drugih zanata ovaj se ne uči u školama, već se veština prenosi sa generacije na generaciju. I na kraju, Selenča je danas lider u proizvodnji zdrave hrane u Srbiji zahvaljujući kompaniji „Zdravo organic“ koja zapošljava preko 300 radnika, a osnovan je i Centra za razvoj organske hrane u Srbiji. I pored promocije zdrave hrane, ipak je kulen najtraženiji proizvod u ovom selu, kao i guščija mast i štrudle sa makom.

Program: Polazak iz iz Beograda u 08:00 h  ispred Sava centra, a iz Novog Sada u 09:15 h sa Železničke stanice ispred lokomotive. Odlazak u Selenču - doček gostiju ispred Doma kulture uz tradicionalno posluženje domaćim pecivima i kulenom i sokovima organske proizvodnje. Razgledanje etno sobe. Obilazak slovačke evangelističke i rimokatoličke crkve. Poseta galeriji „Duga“ (suvenirnica). Bač - poseta kulturno istorijskim spomenicima (Bačka tvrđava, Franjevački samostan, tursko kupatilo). Povratak u Selenču i poseta etno kući sa brojnim eksponatima, prezentacija starog zanata (pravljenje metli), degustacija i mogućnost kupovine lokalnih proizvoda. Ručak u ekskluzivnom restoranu „Business club“ uz program animacije (oblačenje devojke u tradicionalnu nošnju), mogućnost za goste (dame oblače mnogo slovačkih sukanja, a muškarce brije brica po starinski). Poseta fabrici Zdravo organic uz mogućnost kupovine proizvoda organske proizvodnje. Povratak. Dolazak u Novi Sad oko 20:00 h, a u Beograd  oko 21:00 h. 

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, posluženje u Domu kulture, razgledanja i ulaznice prema programu u Baču i Selenči, prezentacija slovačke nošnje i izrade metli, ručak (čorba, glavno jelo, salata, desert), muziku, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće.

Cena po osobi: 2400,00

Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Corporation i YUTA-e

Napomena: program je namenjen individualcima. Datume izleta za Selenču pogledajte na našem sajtu Serbian Adventures

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Selenča, izleti, izleti 2012

Image gallery

Rate this article

0