Selenča

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Selenča

Pre 250 godina u ovo selo, na teritoriji opštine Bač, naseljeni su Slovaci koji i danas čine većinsko stanovništvo. Slovaci u Vojvodini su uglavnom evangelisti ali jedino u Selenči ima i Slovaka katolika koji su se doselili stotinak godina kasnije.

Bogata ukrašena nošnja i mnoštvo sukanja je nešto po čemu se Slovakinje lako prepoznaju ali jedino u Selenči je do danas sačuvan običaj nošenja „parte” – koju mlada nosi na glavi pred venčanje. Kao deo programa za turiste, organizuje se „oblačenje mlade”!

Danas je Selenča prepoznatljiva po proizvodnji zdrave organske hrane a turistima se omogućava poseta pogonima fi rme „Slovan” gde se mogu videti moderni pogoni sa hladnjačama i postrojenjima za selekciju voća. Turistima je na raspolaganju i prodavnica u kojoj se mogu snabdeti ovim proizvodima po proizvodjačkim cenama.
Selenča je i najveći proizvođač sirkovih metli u Srbiji.

Postoje stoletne mašine za pravljenje metli na kojima se mogu oprobati turisti.

U Selenči je postojala velika tradicija proizvodnje kudelje, tako da svako domaćinstvo poseduje opremu za preradu kudelje, počev od njenog košenja, vezanja, voženja, močenja, pa sve do pravljenja sukna tkanjem. Ceo ovaj proces se prezentuje na licu mesta.

Ovde brica još uvek „brije” po selu - tradicionalno: sapunom i britvom!

U Selenči možete posetiti etno sobu, u sklopu Doma kulture, kao i etno sobu Udruženja žena u centru sela, u okviru koje postoji suvenirnica, u kojoj se mogu dobiti sve turističke informacije. Predstavljanje folklora i muzike se može održati u Sali Doma kulture u kojem se svake godine održava i festival Slovačke popularne muzike „Zlatni ključ”.
 

Šta kazu stanovnici Selenče o svom mestu

Selenča je tipično vojvođansko selo koje je u mogućnosti da na licu mesta pokaže i prikaže stvarno bogatstvo različitosti.  Nastanjena je stanovnicima pretežno slovačke nacionalnosti kao i predstavnicima Srba, Hrvata, Mađara, Roma, Nemaca…

Različitosti se ogledaju u svim segmentima kako materijalnog tako i duhovnog života mesta. U svakodnevnom životu se prepliće prošlost i sadašnjost. Različitosti se sreću na svakom mestu: moguće je uočiti stare očuvane građevine, kuće u kojima se još uvek živi dok pored njih niču nove, sa modernim dizajnom i materijalima. Po ulicama šetaju žene u tradicionalnim slovačkim nošnjama a s njima se sreću komšinice u savremenoj nošnji. Pored automobila su parkirani, bicikl, traktor a malo dalje kočija sa konjskom zapregom. Jedan narod, slovački a dve vere: katolička i evangelistička: otprilike pola-pola: dve crkve, dva groblja, dve kapele, dva dijalekta, a do kraja drugog svetskog rata i dve škole. Tradicionalno bavljenje poljoprivredom. Na jednoj strani intenzivna poljoprivredna proizvodnja,  a na drugoj organska poljoprivredna proizvodnja na savremen način koja se nameće da bude pravilo u ovom delu zemlje, koja prati trendove, koja osim hrane nudi i agroturizam. Ovo selo je zatvoreno u smislu što želi da sačuva sve duhovne autohtonosti, a pogotovu: jezik, kulturu, veru…a na drugoj strani veoma otvoreno, jer želi svakog srdačno da primi, da sa svakim podeli sve dobro što ima. Razlozi sasvim dovoljni da Selenča bude među top 10 sela.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Selenča, Slovaci

Image gallery

Rate this article

4.00