Home | Najspremnija sela | Ruski Krstur | Ruski Krstur - Rusinski centar sveta

Ruski Krstur - Rusinski centar sveta

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Ruski Krstur - Rusinski centar sveta

Ruski Krstur – centar kulture i duhovnosti  i prestonica svih Rusina na svetu

Ruski Krstur je najstarije i najveće mesto u kojem žive Rusini (i to ne samo u Srbiji) sa tradicijom dugom više od tri stotine godina. Pusta i močvarna zemlja u blizini Kule, koju su rusinski doseljenici dobili na obradjivanje još u 18. veku, danas je poljoprivredno naselje i kulturni, obrazovni i duhovni centar svih Rusina (ovde se nalazi riznica rusinskih dela). Rusini nemaju svoju matičnu zemlju, potiču sa prostora Ukrajine i Slovačke, a u emigraciji su u Kanadi, Nemačkoj, Australiji, Italiji... Rusini jedino u Srbiji imaju status nacionalne manjine!

Oni koriste ćirilično pismo i grkokatoličke su vere. Imaju dva prezimena, staro familijarno prezime i zvanično, državno prezime. Zadržali su svoje karakteristične običaje, čuvaju od zaborava svoju nošnju, folklor, običaje vezane za Božić i Uskrs.

Etnografska zbirka može se pogledati u objektu koji lokalci zovu Zamak, a koji je izgradjen u planinskom stilu zbog slučajno zamenjenih planova Austrougarskih vlasti.

Turistima preporučujemo posetu tradicionalnom rusinskom salašu koji se nalazi na oko 3 km od sela a do kojeg se može doći čamcem, kočijama ili biciklom.
Svetilište Vodica je poznato po brojnim ukazivanja device Marije na bunaru još od polovine 19. veka, pa se stoga sazidala i crkva. Ono je svetilište svih hodočasnika (Mađara, Hrvata, Rusina), sa opremljenom kuhinjom i obezbedjenim smeštajem za 30 osoba.

Interesantna je i prevodnica izmedju Malog i Velikog bačkog kanala na kome se nalazi kupalište i bazen sa uredjenom plažom, prostor na kome se održava mini Exit – „Vodova fest“ u letnjem periodu.

Lokalni specijalitet:
Tradicionalni rusinski specijaliteti – kapuščanjik – suvo testo sa kiselim kupusom koji se pravi za badnji dan, beljuš – zapečeno testo prekriveno sirom, bobaljki – suve kuglice od testa umočene u sok od maka, gorhelj – suvi kovač od kukuruznog brašna sa bundevom, čeregi – suvo testo prženo i posutom šećerom u prahu koji se nosi porodiljama, sirec – sladak sir od jaja koji se pravi za Uskrs

Okolina i izleti:
Lalić – slovačka etno-kuća
Ratkovo – srpsko-nemačka etno-kuća

Manifestacije:
„Crvena ruža“ - festival rusinske kulture, uglavnom se održava u julu
Dramski memorijal „Petro Riznič Đađa“ – festival pozorišnog stvaralaštva Rusina i drugih naroda
„Kosteljnikova jesen“ – poetska manifestacija, održava se u oktobru

Šta ne propustiti:
-    Etnografsku zbirka u Zamku
-    Vožnju fijakerima ili konjima do vodica ili salaša
-    Zimsku vožnju saonicama sa konjima
-    Lukačov salaš

Turističko udruženje "Ruski Krstur"- Facebook stranica

 

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Ruski Krstur

Rate this article

5.00