Krčedin

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Krčedin

Krčedin se prostire na južnom delu istočne padine Fruške gore duž Dunava, okružen vinogradima koje je na ove prostore doneo rimski car Probus.

Stanovništvo koje naseljava Krčedin čine Srbi kroz vekove doseljavani iz različitih krajeva Balkana, Slovaci i Romi, a od religija su zastupljene pravoslavna, protestantska i nazarenska vera.

Na „Zekinom salašu“, restauriranom paorskom domaćinstvu, može se osetiti tradicija i gastronomija različitih naroda Vojvodine. U okviru ovog kompleksa nalazi se bogato opremljen vinski podrum, sa fruškogorskim vinima, letnja bašta, galerija za održavanje različitih skupova, a u prostranom zadnjem dvorištu pogodnom za team bilding aktivnosti nalazi se lavirint od bala slame kojem deca ne mogu da odole.

U nekadašnjoj graničarskoj kući, nalazi se izložba peškira koji možete poneti iz Srema kao suvenir.

Slovakinje, Hrvatice, Srpkinje se bave restauracijom nameštaja i izradom suvenira narodne radinosti.

Vredi videti lokalitet Janda sa ostacima tropske i suptropske vegetacije, sa pešačkim i biciklističkim stazama za vratolomno spuštanje, stanište ptica pčelarica, brdo Koševac čiji su tereni pogodni za razvoj letačkih sportova (paraglajding) sa autohtonim zaštićenim biljnim vrstama tatarske paprati i majdankamenolom bogat crvenim kamenom korišćen za gradnju i u turskom periodu, sa kojeg se pruža veličanstven pogled na Dunav i Krčedinsku adu.

 

Šta kazu stanovnici Krčedina o svom mestu

KRČEDINSKE PRIČE, Najrazličitije priče: zemlje, vode, biljaka, životinja, kuća i ambijenata u delu zaštićenije zone Parka prirode Koviljsko Petrovaradinskog rita i Krčedinske ade, istočne geostaze obronaka Fruške gore u master palnu Fruška gora, jedinstvenog odredišta Fruškogorskog puta vina „Najbolja sremska vina pod jednim krovom” ali i „krčedinske njake” potrebe lokalnog stanovništva da se uključe u dešavanja svake vrste, da otvoreno komuniciraju sa strancima po skrivenim pravilima koja su sačuvana od starina na neuvredljiv a duhovit način. Što bi rekli stanovnici „Iz čista mira njaka”.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Srbi, Romi, Sremci, Krčedin

Image gallery

Rate this article

5.00