Home | Najspremnija sela | Kovilj | „Među javom i međ snom“ - Kovilj (jednodnevni izlet)

„Među javom i međ snom“ - Kovilj (jednodnevni izlet)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
„Među javom i međ snom“ - Kovilj (jednodnevni izlet)

U Kovilju, bačkom selu na Dunavu, nalazi se manastir Kovilj, znamenita svetinja srpska koja je kao spomenik kulture pod zaštitom države od 1949. god. Po predanju manastir je osnovao Sveti Sava 1220.g. na mestu gde je tada pomirio ugarskog kralja Andriju II sa svojim bratom Stefanom Prvovenčanim...

Od 1990. godine kada je Otac Porfirije postao iguman i okupio bratstvo od oko 20 monaha, udahnut je novi život manastiru. Danas je duhovno utočište velikog broja, posebno mladih ljudi. U Kovilju je rođen Laza Kostić, veliki srpski pesnik i boem. Poznat je Kovilj i po dudovoj rakiji kojoj je posvećena i manifestacija „Parastos dudu“, po „Fijakerijadi“, po staroj pekari i kovačnici, po slikaru Gigi Đuragiću, po najvećem gnezdu roda na Balkanu i jednom od najvećih legla labudova. U Kovilju ima i čarda, koju zovu „Na kraj sveta“, sa ambijentom iz 19. veka. Od nje se dalje nigde ne može otići, jer gde god da se krene kroz neprohodne močvare i rukavce Dunava, nigde se ne stiže, samo nazad, na čardu. U njoj su mnogi boemi jutro dočekivali, a kažu da je Mika Antić jednom i peške otišao do svoje kuće u Kovilju, jer mu je neko sakrio bicikl. Čardu su pored boema posećivali i mnogi ambasadori i delegacije svetskih zvaničnika, a kažu i čuveni kosmonaut Gagarin. U ovoj čardi ima ono što nema više nikad i više nigde.

Program: Polazak iz iz Beograda u 08:00 h  ispred Sava centra, a iz Novog Sada u 09:15 h sa Železničke stanice ispred lokomotive. Odlazak u Kovilj. Bački fruštuk kod domaćina (specijaliteti od mangulice i rakija Dudara). Obilazak stare pekare u kojoj se još uvek ”na vašine” prave cipovke, stare kovačnice u kojoj su šegrti bile i žene i ateljea slikara Gige Đuragića. Odlazak u manastir, razgledanje i mogućnost kupovine manastirskih proizvoda (meda, rakija, sira, ajvara), a potom u kuću vina ”Do kraja sveta”, na degustaciju. I na kraju onaj „kraj“ kojem se svako raduje, gde se ide samo da se pojede dobra riblja čorba, popije dobro vino i rakija dudara, i neponovljivo proveseli uz pesmu „bande“ bačkih Cigana „Nigde mesta da se skriješ, ode meni glava, Vojvodino, Vojvodino, što si tako ravna!“. Povratak. Dolazak u  Novi Sad oko 20:00 h, a u Beograd  oko 21:00 h. 

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, bački doručak, degustaciju vina u vinariji ”Do kraja sveta”, obilaske prema programu, ručak u čardi „Na kraj sveta“ (riblja čorba, pržena riba, desert), muziku, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće, vožnju fijakerima (200,00 din po osobi) i vožnju čamcima (200,00 din po osobi)

Cena po osobi: 2400 din

Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Corporation i YUTA-e

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Kovilj, izleti, izleti 2012

Image gallery

Rate this article

0