Kovilj

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Kovilj

Malo je onih kojima su poznati razlozi zašto je baš „na kraju sveta“ začeto naselje koje će se od XIII veka razviti u današnji Kovilj.

Najbrojnije stanovništvo u Kovilju čine Srbi, ali ima i Mađara, Roma, Čeha, Hrvata, Bunjevaca, Makedonaca, Rusina, Slovaka.

U selu postoje dve pravoslavne crkve, manastir, katolička i adventistička bogomolja. Koviljski manastir je po predanju osnovao Sveti Sava u XIII veku kao svedočanstvo pomirenja Srba i Ugara. Monaštvo manastira je čuveno po svojim duhovnim aktivnostima a u poslednje vreme i proizvodnji meda, rakija, sira i ajvara, slikanju ikona i aktivnostima njihovog hora.

U Kovilju možete posetiti lokalitet ”Arkanj” na Dunavu sa nadaleko čuvenom čardom ”Na kraj sveta”. Na lokalitetu ”Šlajz” možete uživati u vožnji čamcima, među cvetalim lokvanjima. Vozajući se čamcima pratiće vas labudovi (kojih ovde ima preko 500), posmatraće vas rode (oko 50 gnezda) a možda ćete imati sreće da uživate i u letu orlova belorepana.

U kući vina ”Do kraja sveta”, degustiraćete izvrsna vina među kojima su i ona koja čuvaju u buradima od francuskog oraha. Uspomene na dudovu rakiju koja se nekada mnogo više proizovodila u Vojvodini, neguju se kroz manifestaciju ”Parastos dudu”.

Turisti mogu posetiti kovačnicu Pavlice Cvete, u kojoj je šegrt bila žena, stari mlin koji je renoviran, pekaru u kojoj se ”na vašine” prave cipovke. Tu su i kuće Laze Kostića, Aksentija Marodića i Spomen kuća Ilije Nešina. U selu se nalazi i atelje Gige Đuragića čija su vrata otvorena za putnike namernike a koji godinama ugošćuje poznate slikare na koloniji.

 

Šta kazu stanovnici Kovilja o svom mestu

Kovilj je mesto u južnobačkom okrugu sa oko 6.000 stanovnika. Nalazi se na dvadesetom kilometru od Novog Sada i na pedesetom od Beograda. Kovilj je rodno mesto pesnika Laze Kostića, u njemu se nalazi Koviljski manastir (po predanju ga je izgradio Sveti Sava u XIII veku), Koviljski rit, koji sa svojim mnogobrojnim kanalima I dunavcima odaje nestvarnu sliku, kao i čarda “Na kraj sveta”, poznata po ribljoj čorbi i dobroj muzici tamburaša.

Povoljаn geogrаfski položаj, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, dugogodišnja tradicija i običaji, kao i mentalitet lokalnog stanovništva pružаju mogućnost zа formiranje kvalitetne turističke ponude koja ima za cilj da privuče što veći broj domaćih i stranih turista!

 

Subscribe to comments feed Comments (3 posted)

avatar
nata ćirić 16/10/2011 06:11:40
Poštovani,

Pažljivo sam pogledala sajt. Veoma je kreativan i mislim da će relalizacijom projekta, sva navedena sela puno toga korisnog dobiti za svoje poslovanje vezano za seoski turizam.

Dr Nata Ćirić
Thumbs Up Thumbs Down
0
Report as inappropriate
avatar
Vodic po Vojvodini 16/11/2011 05:39:04
"Na sreću, Bajči-Žilinski nije jedini koji je digao glas protiv fašističkog terora. Jedino šajkaško selo u kojem nije sprovedena racija je Kovilj, zahvaljujući naredniku u mađarskoj žandarmeriji (csendőrőrmester volt) Lajošu Dunafalviju (Lajos Dunafalvi), koji je i pored spremnog spiska za likvidaciju (pokazalo se s kojom brutalnošću se postupalo po tim spiskovima!) lično garantovao za selo, govorio je da Kovilj nije kao Žabalj i Čurug (gde je pobijeno na stotine ljudi) i da se Koviljčani drže podalje od komunista, uopšte,od bilo kakvog otpora mađarskoj državi. Uz veliku pomoć opštinskog sudije Andora Molnara, ubedio je u to pretpostavljene oficire, na opšte olakšanje svih u Kovilju. Svoju zahvalnost Dunafalviju Koviljčani su pokazali kada su, nakon rata, bolešljivom i siromašnom Dunafalviju potpisivali sudski overene izjave o njegovom podvigu, kako bi stekao pravo na penziju. Vasa Jovanović, muzičar koji je svirao Dunafalviju i sprijateljio se s njim, posvetio mu je i pesmu. Ništa nije vredelo. Vlasti komunističke Mađarske su mu rekle da ako je spasavao Srbe, od njih i traži penziju, dok su vlasti Jugoslavije ostajale gluve na njegove molbe. Umro je u bedi, 1967.Jedna ulica u Kovilju nosi njegovo ime. Sudija Molnar je likvidiran nakon oslobođenja."
Bilo bi lepo da ovo neko spomene prilikom posete Kovilju.
Thumbs Up Thumbs Down
6
Report as inappropriate
avatar
Koviljčanka 16/11/2011 07:16:21
Vaša želja će biti ispunjena, trudićemo se da i to spomenemo prilikom posete Kovilju....Imate li možda još neke zanimljive informacije? Hvala unapred, Koviljčanka
Thumbs Up Thumbs Down
1
Report as inappropriate
total: 3 | displaying: 1 - 3

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Srbi, Kovilj, Bačvani

Image gallery

Rate this article

0