Home | Najspremnija sela | Jabukovac | Selo Jabukovac

Selo Jabukovac

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Selo Jabukovac

Na dolinskim stranama Skočke reke, 28 kilometara severozapadno od Negotina, nastalilo se selo Jabukovac. Očuvane porodične kuće sa kraja 18. veka suprotnost su velelepnim kućama Jabukovčana koji su radni vek proveli u inostranstvu.

Ovaj čudesan spoj govori o poštovanju prošlosti a istovremeno pruža komfor koji moderni gosti očekuju. Turistima su na raspolaganju smeštajni kapaciteti gostoprimljivih domaćina koji pored srpskog, vlaškog govore i nemački jezik.

Priroda koja nadahnjuje nadomak je sela. Na samo 7 km od Jabukovca nalaze se „Vratnjanske kapije”, kamene kapije i neobični virovi kanjona reke Vratne do kojih se stiže kroz istoimeni rezervat prirode sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara. Lepotu Vratnjanskih kapija upotpunjuje srednjovekovni manastir Vratna iz 14 - tog veka. 

Nadahnuti lepotom prirode, u Jabukovcu turisti mogu videti tradicionalan način mlevenja pšenice i žita, oprobati specijalitete nacionalne kuhinje Vlaha, uživati u čarima izrade domaće radinosti, ili se jednostavno opustiti uz zvuke vlaške muzike.

Druženje sa urbanim lokalcima iskusite u lokalnom bajkerskom klubu koji će vam rado ponuditi nezaboravan doživljaj prirode u vožnji po okolini na njihovim moćnim  mašinama

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Jabukovac

Image gallery

Rate this article

5.00