Home | Najspremnija sela | Donji Tavankut | „Beli šling na ženama slamarkama“ Tavankut – Subotica - Palić (jednodnevni izlet)

„Beli šling na ženama slamarkama“ Tavankut – Subotica - Palić (jednodnevni izlet)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
„Beli šling na ženama slamarkama“ Tavankut – Subotica - Palić (jednodnevni izlet)

Beli vez, tzv. „šling“ u bunjevačkoj narodnoj nošnji i zlatasta toplina svetlosti na slikama od slame u Tavankutu, selu na krajnjem severu Bačke, su jedinstveni. Selo su proslavile samouke žene slamarke, koje na jedinstven način izrađuju slike od slame na kojima prikazuju specifične motive i teme iz života Bunjevaca, prizore ravnice, salaše i tradicionalne običaje.

Trodimenzionalni efekat i specifičan način izrade pletiva koji je ovde sačuvan, jedinstven je u svetu. Tavankut naseljavaju Hrvati i Bunjevci, poreklom iz zapadne Hercegovine sa specifičnim govorom, ali i bogatstvom bunjevačkog narodnog stvaralaštva - nošnjama, pesmama, pripovedanju, igrama, pletenju slame, narodnim običajima...

Program: Polazak iz iz Beograda u 08:00 h  ispred Sava centra, a iz Novog Sada u 09:15 h sa Železničke stanice ispred lokomotive. Odlazak u Tavankut  u seosku osnovnu školu. Kulturno umetnički program sa prezentacijom običaja i tradicije Bunjevaca kao i demonstracija  „roljanja“ (peglanja) na ogromnim drvenim roljkama, sa što više dece koja sede na valjku, kako bi tkanina bila ravnija. Doručak. Prodajna izložba suvenira od slame i domaćih proizvoda. Obilazak  katoličke crkve, Župnog dvora i Galerije slika od slame. Suboticu - šetnja gradom i razgledanje autentičničnih primeraka arhitekture secesije: Gradska kuća, Sinagoga, Rajhl palata. Odlazak na Palić na salaš „Đorđević“. Ručak u veoma živopisnom ambijentu salaša uz tamburaški orkestar. Povratak. Dolazak u Novi Sad oko 20:00 h, a u Beograd  oko 21:00 h. 

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, folkolorni program i doručak u Tavankutu, obilaske prema programu, ručak na salašu „Đorđević“ (čorba, glavno jelo, salata, desert), muziku, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Tavankut, izleti 2012

Image gallery

Rate this article

5.00