Home | Najspremnija sela | Donji Tavankut | Donji Tavankut

Donji Tavankut

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Donji Tavankut

Tavankut, selo na severu Bačke, proslavile su samouke žene slamarke koje na jedinstven način izrađuju slike od slame na kojima prikazuju specifi čne motive i teme iz života bunjevaca, prizore ravnice, salaše i tradicionalne običaje. Ono što ova dela čini jedinstvenim u svetu je trodimenzionalni efekat i specifi čan način izrade pletiva koji je sačuvan u izvornom obliku od svog nastanka, a karakterističan je samo za ovu regiju.

Tavankut naseljavaju Hrvati i Bunjevci, poreklom iz zapadne Hercegovine, koji na prostor današnje severne Bačke stižu krajem XVII veka, kao vojni graničari. U Tavankutu
se možete upoznati sa njihovim specifi čnim govorom, ali i bogatstvom bunjevačkog narodnog stvaralaštva - nošnjama, pesmama, pripovedanju, igrama, pletenju slame, narodnim običajima.

Salaši koji su ostali autentični, a nalaze se na rubovima Tavankuta predstavljaju posebnu atrakciju za boravak aktivnosti turista (pripremanje zimnice, krafni, fanaka, muziku i igru, jahanje konja). Ovd se može čuti priča i videti „zvono koje je razbijalo led“ i svojim vibracijama sprečavalo vremenske nepogode (grad).

Škola u Tavankutu u svom prostoru organizuje prezentaciju običaja i tradicije ali nude i animacije za decu. Za decu je najzaniljivije „roljanje“ (peglanje) na ogromnim drvenim roljkama, za koje je neophodno imati što više dece, (sede na valjku), kako bi tkanina bila ravnija! U okviru ekološke radionice deca obilaze i fotografi šu močvare, pustare i šume u okolini, kao i živi svet Tavankuta. Takođe deca se uče kompostiranju, preradi smeća i ekologiji.

U Galeriji koja se bavi izlaganjem, obradom, očuvanjem, restauracijom i arhiviranjem umetnina nastalih u tehnici slame, možete dobiti sve korisne informacije o smeštaju i
destinacijama koje treba posetiti u selu. U njihovom dvorištu se priređuje topao doček za turističke grupe i predstavljanje kulturno umetničkog programa.

 

Šta kazu stanovnici Tavankuta o svom mestu

Tavankut je pitomo, ravničarsko, severno-bačko selo, koje se ističe ne samo po multikulturalnosti, nego i po interkulturalnosti što se ogleda u izuzetno dobro organizovanim projektima i međunarodno posećenim manifestacijama.

Karakterišu ga ljudi široka srca, belina okolnih salaša i posebni smiraj svakodnevnog života upotpunjen razvojem tehnologije poljoprivredne proizvodnje i ekonomskog razvoj, kao i očuvanje tradicije u svim segmentima života.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Hrvati, Tavankut, Bunjevci, slamarke

Image gallery

Rate this article

4.60