Home | Najspremnija sela | Dobra | Selo Dobra

Selo Dobra

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Selo Dobra Selo Dobra

Baš dobro u Dobroj!

Idiličan seoski ambijent na kapiji nacionalnog parka Djerdap, na ušću reke koja se ovde uliva u Dunav a vijugavo se proteže kroz selo. Retka su sela čiji idilični ambijent može da vas ostavi bez daha.

Plitka, široka Dobranska reka oivičena drvoredima i protkana travnjacima po kojima pasu krave i šetaju guske vijuga kroz središte sela neposredno pred svoj susret sa Dunavom. I kao da to nije bilo dovoljno. Šetnja uz reku se može nastaviti i kroz guste šume koje okružuju selo. 
Uzbudljivom vožnjom džipovima, nekoliko puta prolazeći kroz vodu stiže se do bačije - “letnje rezidencije” stada ovaca i koza. Nezaboravnu degustaciju pastirskih specijaliteta (kačamak sa punomasnim, slanim mešanim kozjim i ovčijim sirom, mladi neslani ovčiji sir i gibanica sa sirom i domaćom rakijom), upotpunjuje žubor reke (ovde potoka) sa kojeg se i vode možete napiti.

Uz tradicionalnu dobrodošlicu (pogaču, so, med i rakiju od kruške), turisti mogu posetiti etno postavku koja pruža uvid u pokućstvo iz starina gde je i autentična dobranska torba sa specifičnim kariranim dezenom, a čiju repliku sada izradjuju žene iz udruženja za očuvanje i razvoj ručnog tkanja.
U neposrednoj blizini sela je više istorijskih lokaliteta kao i čuveni Gospodjin vir – sa najdubljim vrtlogom na Dunavu, čak ispod površine Crnog mora!
Dobra pruža odlične smeštajne kapacitete i dobro mesto za odmor pecarošima, pešacima, ljubiteljima prirode i biciklistima (staza EuroVelo 6 prolazi kroz mesto).

Lokalni specijalitet:
Sir, kačamak, gulaš od divljači

Okolina i izleti:
Golubačka tvrdjava
Manastir Tumane

Manifestacije:
"Hajka na vuka" - krajem februara svake godine
Medjunarodna kajakaška regata – svake godine 5.avgusta

Šta ne propustiti:
Etno postavku
Šetnju kroz selo uz reku
Vožnju džipom do bačija i ručak meze pored potoka na bačiji
Svitanje na Dunavu sa vožnjom čamcem
Šetnju stazom Bosman - Sokolovac
Branje lekovitog bilja

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Dobra

Image gallery

Rate this article

5.00