Home | Najspremnija sela | Dobra | Selo Dobra

Selo Dobra

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Selo Dobra

Retka su sela čiji idilični ambijent može da vas ostavi bez daha. Selo Dobra, na kapiji nacionalnog parka Đerdap, jedno je od njih.

Plitka, široka Dobranska reka oivičena drvoredima i protkana travnjacima po kojima pasu krave i šetaju guske vijuga kroz središte sela neposredno pred svoj susret sa Dunavom. I kao da to nije bilo dovoljno. Pešačenje se može nastaviti i šumovitim brdima koje okružuju selo. 

Uzbudljivom vožnjom džipovima, nekoliko puta prolazeći kroz vodu stiže se do bačije - “letnje rezidencije” stada ovaca i koza. Nezaboravnu degustaciju pastirskih specijaliteta (kačamak sa punomasnim, slanim mešanim kozjim i ovčijim sirom, mladi neslani ovčiji sir i gibanica sa sirom i domaćom rakijom), upotpunjuje žubor reke (ovde potoka) sa kojeg se i vode možete napiti.

Uz tradicionalnu dobrodošlicu (pogaču, so, med i rakiju od kruške), turisti mogu posetiti etno postavku koja pruža uvid u pokućstvo iz starina gde je i autentična dobranska torba sa specifičnim kariranim dezenom, a čiju repliku sada izradjuju žene iz udruženja za očuvanje i razvoj ručnog tkanja.

U neposrednoj blizini sela je više istorijskih lokaliteta kao I čuveni Gospodjin vir – sa najdubljim vrtlogom na Dunavu, čak ispod površine Crnog mora!
Dobra pruža odlične smeštajne kapacitete i dobro mesto za odmor pecarošima, pešacima, ljubiteljima prirode i biciklistima (staza EuroVelo 6 prolazi kroz mesto).

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Dobra

Image gallery

Rate this article

5.00