Home | Najspremnija sela | Crnajka | Selo Crnajka

Selo Crnajka

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Crnajka Crnajka

Splet autentične brdsko planinske seoske sredine, vlaškog gostoprimstva i neponovljive prirode

Tridesetak kilometara udaljeno od Majdanpeka i Donjeg Milanovca na putu ka Boru nalazi se selo Crnajka. Planine u okruženju Deli Jovan, Stol i Veliki Krš, sa izvorima pitke vode koji se slivaju u dve manje rečice i formiraju reku Crnajku koja protiče kroz selo su odličan mamac planinarima, planinskim biciklistima i drugim ljubiteljima prirode.

Nadomak sela nalaze se spomenici prirode Valja Prerast i Beli izvorac, prave atrakcije prirodnih vrednosti. Ne treba zaobići ni istorijski spomenik iz turskog perioda, Miloševu kulu,  iz četrnaestog veka. Blizina Deli Jovana i pomenute kule, neprestano inspiriše lokalno stanovništvo na stvaranje najraznovrsnijih predanja o Milošu Obiliću o kojima je prve zapise ostavio Vuk Karadžić.

Ipak najveću vrednost ovom selu daju ljudi, koji žive u skladu sa prirodom, održavajući selo urednim i čistim, poštujući i čuvajući tradiciju, folklor i gastronomiju. Vredne ruke domaćica iz ovog sela pokušavaju da tradicionalni vez i zanatstvo pretoče u suvenire a turisti iz celog sveta se već dočekuju u uredjenim seoskim domaćinstvima pružajući turistima autentični doživljaj vlaškog gostoprimstva.

Crnajčani čuvaju i predanja o rudniku „Orašu Mavri“, a danas se, pored magistralnog puta, može videti nekoliko zatvorenih rudarskih okana u kojima se kopalo olovo.
Stari, retki zanati ovde nisu zaboravljeni i u dvorištima nekih kuća se i dalje nalaze mašine za vunovlačarstvo, strugarstvo i vodeničarstvo.
Za organizovane grupe prezentacija vlaškog folklora ostaviće neizbrisiv trag u srcima putnika namernika.

Lokalni specijaliteti:
Kao predjelo se mogu poslužiti vlaške plašinte, bareni sir (svež ili na roštilju), ukiseljeni vrganji, a za glavno jelo čorba od kopriva, prženo meso iz salamure, kiseli kupus i kačamak.

Okolina i izleti:
Miloševa Kula - utvrdjenje Rimljana iz srednjeg veka
Valja Prerast
Beli izvorac
Lokalitet „Pjatra kosti“ - naselje takozvane „Kostolac-Kocofeni“ kulture iz ranog bronzanog doba (oko 3000 godina pre nove ere).

Manifestacije:
„Uskršnji dani folklora“- svake godine, drugog dana uskrsa
"Delijovanski dani pčelara"

Šta ne propustiti:
Dobrodošlicu sa folklornim programom
Kratku obuku tradicionalnih igara, grnčarije, vezenja
Šetnju u prirodi – Deli Jovan, Beli izvorac, do Miloševe Kule i potkapina, Valja Prerasti
Terensku vožnju bicikla
Sakupljanje lekovitog bilja i gljiva u okolini

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Crnajka

Image gallery

Rate this article

5.00