Home | Najspremnija sela | Crnajka | Selo Crnjaka

Selo Crnjaka

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Selo Crnjaka - dobrodošlica Selo Crnjaka - dobrodošlica

Selo Crnjaka, šarolikog i brdovitog pejzaža, okruženo je planinama Deli Jovan, Stol i Veliki Krš, sa izvorima pitke vode koji se slivaju u dve manje rečice i formiraju reku Crnajku koja protiče kroz samo selo.

Nadomak sela nalaze se spomenici prirode Valja Prerast i bigrena akumulacija sa slapovima Beli izvorac, prave atrakcije prirodnih vrednosti. U neposrednoj blizini nalazi se i istorijski spomenik, Miloševa kula iz četrnaestog veka, koju su Turci posle Kosovske bitke srušili sa tri strane, ali je četvrta strana ostala da prkosi vremenu i čuva legendu o kuli više od šest vekova. Blizina Deli Jovana i pomenute kule, neprestano inspiriše lokalno stanovništvo na stvaranje najraznovrsnijih predanja o Milošu Obiliću o kojima je prve zapise ostavio Vuk Karadžić.

Crnajčani čuvaju i predanja o rudniku „Orašu Mavri“, a danas se, pored magistralnog puta, može videti nekoliko zatvorenih rudarskih okana u kojima se kopalo olovo.
U ovom živopisnom kraju, kojeg odlikuje lepota prirode, zdrav vazduh i pitka, hladna voda, postoji višedecenijska tradicija sakupljanja šumskih plodova i pečurki. Stari, retki zanati ovde nisu zaboravljeni i u dvorištima nekih kuća se i dalje nalaze mašine za vunovlačarstvo, strugarstvo i vodeničarstvo.

Putem igara i odlične gastronomije, suvenira od gline, duboreza i rezbarstva, meštani čuvaju, ali i razvijaju tradiciju, kulture i običaje Vlaha.

Stanovnici Crnajke organizuju i dve manifestacije: „Uskršnje dane folklora“ gde je pored folklornih igara poseban akcenat stavljen na tradicionalne seoske igre, takmičenja u ukrašavanju jaja i promociju specifičnih seoskih proizvoda i „Delijovanske dane pčelara“, sa stručnim predavanjima, prodajnom izložbom, opremom i repromaterijalom.

Tridesetak kilometara udaljeno od Majdanpeka, selo Crnajka, u svojoj urednosti i sređenosti, splet je autentične seoske sredine, vlaškog gostoprimstva i neponovljive prirode, sa odličnim potencijalima za razvoj izletničkog i planinarskog turizma.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Istočna Srbija, Crnajka

Image gallery

Rate this article

4.00