Home | Najspremnija sela | Bezdan | Bezdan - Vojvodjanska Venecija

Bezdan - Vojvodjanska Venecija

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Bezdan - Vojvodjanska Venecija

Ako Bezdan i okolinu čine vode i šume, onda njegovu dušu čini bogatstvo različitosti stanovništva i zanatska kreativnost pojedinaca.

Bezdan je „vodeno naselje” na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Prožima ga sedam kanala isprepletenih mostovima i mostićima povezanih sa Dunavom i okruženih stoletnim šumama. Nakon pecanja, lagane vožnje biciklima ili šetnje po ovim divnim predelima, putnici se mogu odmoriti u nekoj od čardi gde se, osim osveženja nude i riblji specijaliteti, a smeštajni kapaciteti postoje u vikend naseljima na kanalima ili u Bezdanu.

Bezdan je na Londonsku olimpijadu poslao čak šest naših olimpijaca, kajakaša koji su ovde imaju idealne uslove za pripremu.
U svetu je Bezdan jedinsten i po proizvodnji svilenog damasta u tkačnici koja datira iz 1871. godine, u kojoj se tka na ogromnim drvenim razbojima i koriste bušne kartice za mustre. 

U ovom mestu sa oko 6.500 stanovnika živi više od 10 različitih nacionalnih zajednica a više od polovine stanovništva čine Mađari.
Na ulazu u mesto se nalazi etno kuća „Jelena“ sa više od 2000 različitih eksponata i tradicionalnih predmeta. U dvorištu se može organizovati i foklorni program ili doček dobrodošlice.

Prevodnica na Dunavu ima istorijsku vrednost s obzirom na to da je ovde po prvi put prema Ajfelovim nacrtima primenjeno podvodno betoniranje. U neposrednoj blizini prevodnice nalazi se i mini muzej podvodnog betoniranja.

Specifični ambijent pogodan kako ljubiteljima odličnog bezdanskog paprikaša tako i školama koje žele đacima da približe prirodu je u Ekološkoj radionici „Baračka“. Ovde nema tekuće vode ni struje, sobe su sa improvizovanim krevetima. Mesto pogodno za avanturiste i entuzijaste.
Bezdan ima i lekovitu banju sa mineralnom vodom bogatom jodom namenjenoj lečenju raznih reumatskih i ortopedskih oboljenja, a koja je nedavno renovirana.

Lokalni specijaliteti:
Začin – bezdanska crvena mlevena paprika, riblji paprikaš sa domaćim testom, riba sa tanjirače. U Bezdanu možete dobiti i savete oko zdrave hrane posebno za šećerne bolesnike i alergične na gluten.

Okolina i izleti:
Bački Monoštor
Sombor

Manifestacije:
Trojni susret – manifestacija KUD-ova iz Madjaske, Hrvatske i Srbije, prva polovina avgusta
Kajakaška regata

Šta ne propustiti:
Posetu tkačnici
Etno-kuću „Jelena“
Vožnju čamcima po kanalima
Ručak na čardi Pikec ili nekoj drugoj čardi
Prevodnicu i muzej podvodnog betoniranja
Ekološku radionicu „Baračka“

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0