Home | Najspremnija sela | Banoštor | „Sremačko je selo malo... “ Manastir Rakovac - Banoštor (jednodnevni izlet)

„Sremačko je selo malo... “ Manastir Rakovac - Banoštor (jednodnevni izlet)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
„Sremačko je selo malo... “ Manastir Rakovac - Banoštor (jednodnevni izlet)

Na mestu gde se sastaju Fruška Gora i Dunav, gde još uvek svakodnevno skela prevozi i veže dve obale Sremsku i Bačku, smestilo se selo Banoštor. Prvo je bio tvrdjava Rimskog carstva, pa ugarsko utvrdjenje, Samuilovo carstvo, pa su 1526. stigli i Turci... Danas je mesto u kom je lepo živeti, što potvrđuje stalno povećanje broja stanovnika.

Severne padine Fruške gore, izuzetna mikroklima, zemljište bogato mineralima, uticaj Dunava čine idealne uslove za proizvodnju vrhunskih vinaFruška gora, njene severne padine, položaj sela Banoštor, izuzetna mikro klima, zemljište bogato mi

Program: Polazak iz Beograda u 08:00 h ispred Sava centra, a iz Novog Sada u 09:15 h sa Železničke stanice ispred lokomotive. Odlazak u: Manastir Rakovac, danas aktivan ženski manastir. Kao i kod drugih fruškogorskih manastira nastanak mu je, makar i posredno, vezan za sremske Brankoviće. U prvim decenijama XVIII veka u manastiru je postojao veoma aktivan prepisivački centar, pa je u njemu prepisan i Dušanov zakonik, a 1714. Godine je dovršen čuveni rakovački rukopisni Srbljak u kojem su sabrane sve pohvalne pesme Srbima vladarima - svetiteljima. Manastirska crkva je posvećena Sv. Kozmi i Damjanu  i bila je jedna od najlepših kod nas podignutih crkava u 16.veku. 

Banoštor – odlazak u Majkinu radionicu,  svojevrsni vremeplov  mode i ručnih radova sa preko 1000 sačuvanih starih šema i modnih  žurnala. Razgledanje izložbe raznovrsnih rukotvorna  vrednih žena Banoštora i doručak (mesni  proizvodi uz rakije domaće, sok od nane i kolače od rogača). Obilazak pravoslavnog hrama Svetog Georgija, koji spada medju pet najstarijih crkava u Sremu, gradjenih od tvrdog materijala. Prva crkva otkrivena je ovde na temeljima rimskog kupatila. Reprezentativni klasicistički ikonostas drvorezbario je Maksim Lazarević, a ikone i deo zidnog slikarstva izneo je Konstantin Pantelić. Zvonik crkve sagradjen polovinom XVII veka, čiji je ktitor bio Vuk Isakovič, lik iz romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog, ostao je neprimereno nizak u odnosu na brod crkve i kao takav je autentičan.

Odlazak u vinariju „Bononia“, porodice Šijački, sa dugom tradicijom prizvodnje vina (pradeda, deda, otac i kćer), koji  sa ponosom nose oznaku zaštićenog geografskog porekla. Proizvode oko 55.000 litara vina sa 7 ha vinograda na obroncima Fruške gore, gde se prepliću redovi italijanskog rizlinga, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Degustacija vina. Ukrcavanje na skelu  koja ovde oduvek postoji i vožnja Dunavom do Lovačkog doma. Nesvakidadašnje uživanje u ambijentu i prizorima, uz ljuljuškanje ustalasane reke i  pratnju  tamburaša. Ručak  na samoj obali reke uz obavezni, sasvim poseban sremački „lupani roštilj“. Povratak. Dolazak u Novi Sad oko 20:00 h, a u Beograd oko 21.30.

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, doručak, degustaciju vina, obilaske prema programu, vožnju skelom, ručak, muziku, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće.

Cena po osobi 2400 din

Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Corporation i YUTA-e

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Banoštor, izleti, izleti 2012, Rakovac

Image gallery

Rate this article

5.00