Home | Najspremnija sela | Banoštor | Banoštor

Banoštor

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Banoštor

Banoštor je vinsko selo na obroncima Fruške gore, naslonjeno na obalu Dunava. Banoštorci se mogu pohvaliti izvrsnim vinima koja se mogu probati uz izuzetnu i profesionalnu uslugu u vinarijama porodica Šijački, Radošević, Stojković, Silbaški, Urošević, Kačanski i dr. Ovde u vreme berbe možete prisustvovati tradicionalnom gaženju groždja, ali i aktivno učestvovati u tome!

U Banoštoru možete naučiti mnogo toga o starim zanatima, naročito o trukovanju i vezu. O modi 50.tih godina prošlog veka iz Beča i Pariza, koju su „terale“ dame iz Banoštora svedoče hiljade šema iz modnih žurnala u „Majkinoj radionici“, koje je krojačica i trukerka Jovanka Rakić koristila. Tu možete kupiti brojne suvenire nastale u ovoj radionici.

Preporučujemo Vam da se ukrcate na skelu i uživate u prizorima koji se smenjuju i nadovezuju jedan na drugi i shvatite da je Banoštor idealno mesto za one koji vole aktivan odmor, ali i pecanje. Na plaži je teren za odbojku na pesku, a u kafi ću i stonoteniserskom klubu turisti mogu iznajmiti čamce vožnju Dunavom, na kome postoji pristan za čamce i manje brodove.

Pravoslavni hram spada među pet najstarijih crkava u Sremu, a katolička crkva je nekada bila sedište sremskih biskupa benediktanski manastir.

U turističkom info-centru glavnoj ulici, pored ostalih informacija, možete saznati sve o privatnom smeštaju u domaćinstvima i slobodnim u najam.

 

Šta kazu stanovnici Banoštora o svom mestu

Kako se pravi soda, šta je trukovanje i od čega se pravi „lupani“ ćevap – znaju samo oni koji su bili gosti Banoštora.

I ne samo to! Kako se živelo pre 100 godina, šta je tada uzvikivao dobošar, iz kakvih su modnih časopisa „krale“ mustre mlade gospodjice i kako se tada pravilo vino mogu da vide posetioci našeg sela.

Putovanja se mere doživljanjima, a ne kilometrima. A Banoštor je baš blizu: dvadesetak kilometara od Novog Sada i oko 85 kilometara od Beograda. Skelom ste za čas u Bačkoj Palanci, a do granice sa Hrvatskom ima manje od 15 kilometara.

U našem selu je glavna ulica Dunav, a domaćini Stojkovići, Uroševići, Šijački, dočekuju goste u svojim vinskim kućama sa šunkom, sirom i najboljim sremskim vinom. Bude tu svakakvih „akcija“: od odlaska traktorom u vinograd do branja grožđa i dodele Diplome beraču, od vožnje skelom sa tamburašima uz okrepljenje sokom od nane do posete banoštorskim podrumima.

Sremci, iako imaju preku narav, pa ponekad opravdaju onu narodnu „E, sad neću ni kako ja hoću“ prema gostima su dobri kao 'lebac.

Dođite i vi u Banoštor da izaberete svoje omiljene ukuse, doživite nezaboravne trenutke uz Dunav i ponesite originalan suvenir.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Srbi, Banoštor, Sremci

Image gallery

Rate this article

5.00