Home | Najspremnija sela | Bački Monoštor | Bački Monoštor

Bački Monoštor

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Bački Monoštor

Bački Monoštor koji nazivaju „Kapijom Gornjeg Podunavlja“ naseljavaju uglavnom Šokci doseljeni iz zaleđa Dalmacije pre oko 200 godina. Nalazi se ušuškan medju šumama, okružen rukavcima Dunava, na 15 kilometara od Sombora.

Monoštorce krasi specifi čan dijalekt i „monoštorski divani“, izuzetno bogato ukrašena nošnja, autentično kulturno nasleđe i muzika. Gurmanima pored ribljeg i drugih paprikaša, preporučujemo dimljenu mariniranu deveriku i kulen od divljači.

Ovo vojvođansko selo okruženo rukavcima, kanalima i mirisnim šumama, prava je poslastica za ribolovce i poznato područje za posmatranje ptica u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“.

U selu se može posetiti nekoliko „etno-kuća“ u kojima se mogu organizovati ručkovi i degustacije, a u jednoj od njih nalazi se info-centar gde ćete dobiti sve korisne informacije o privatnom smeštaju, najmu čamaca, bicikala i predloge za izlete u okolini.

U okviru info-centra nalazi se i park starih zanata (kovač, čamdžija, drvodelja, klompar, rogozar).

Kroz selo prolazi biciklistička staza „Panonski put mira“ koja spaja Sombor i Osijek. Za školske grupe tu je i ekološka učionica sa igralištemeko-rekreativni centar.

 

Šta kazu stanovnici Bačkog Monoštora o svom mestu

Posetiti Monoštor i upoznati se sa njegovim etnološkim i prirodnim bogatstvima jedinstven je doživljaj koji se pamti.

Odmor u selu vam pruža mogućnost da isprobate najbolji na svetu monoštorski riblji paprikaš po receptu vrhunskih majstora, da uživate u ukusu domaće rakije uz koju se raspredaju najlepše priče i oživljavaju anegdote, da učestvujete u pripremi domaćih poslastica, zimnice i ostalih đakonija, da postanete deo nostalgične prošlosti u koju će vas vratiti miris dunje sa ormara u etno kućama koje čuvaju neko prošlo vreme – vreme naših baka, vreme prela, divana, devojačkih pesama, dečjeg smeha i nestašluka,  da dozvolite sebi da vas zaslepi šarenilo i svetlucavost šokačke narodne nošnje koju  i danas sa ponosom oblače monoštorke i monoštorci, da isplovite čamcem u okolne dunavske rukavce i kanale, pa posvedočite činjenici da je Monoštor selo „Na sedam Dunava“, da biciklom obiđete sve upisane i neupisane staze, da izaberete svoje najidealnije mesto za pecanje, da u avgustu slušate ljubavni zov ritskog jelena koji uliva strahopoštovanje prema ovim veličanstvenim životinjama, da kroz dvogled namignete crnoj rodi, da se provozate fijakerom kroz selo, šume i oranice, pa u topotu konjskih kopita odgonetnete večitu melanholiju ravničarskih večeri...

 

Subscribe to comments feed Comments (2 posted)

avatar
ivica 06/10/2011 02:23:33
Za ovo nema komentara.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Report as inappropriate
avatar
ivica 06/10/2011 02:25:41
Jel u Monostoru je sve lepo.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Report as inappropriate
total: 2 | displaying: 1 - 2

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Bački Monoštor, Šokci, Dunav, biciklističke ture

Image gallery

Rate this article

5.00