Home | Najspremnija sela | "Najspremnija" sela

"Najspremnija" sela

By
Font size: Decrease font Enlarge font
"Najspremnija" sela

Na konkursu za izbor "najspremnijih" sela u Vojvodini, radni tim sastavljen od predstavnika članova klastera, pokrajinskih sekretarijata i institucija donelo je odluku o selima.

Komisija je prilikom izbora vojvodjanskih sela najspremnijih za turističku promociju posebno cenila prvi utisak koji podrazumeva seoski ambijent, čistoću sela i doček, zatim pristup selu a to znači kvalitet saobraćajnica i putna signalizacija. Bitno za konačnu odluku je i multikulturalnost zajdenice (ili tradicija očuvanja običaja), atraktivnost turističkih znamenitosti - prirodne i kulturno istorijske vrednosti, zatim atraktivnost kulturnog nasledja koje se ogleda u narodnoj nošnji, muzičkom folkloru, tradicionalnoj arhitekturi i starim zanatima. Posebno je bodovana kuhinja, odnosno prostor za obedovanje, postojanje i uredjenost toaleta, dekoracija stola, autentičnost gastrospecijaliteta. Značajne bodove donosila je i turistička animacija - organizacija celokupnog boravka komisije , pridržavanje satnice (3.5 sata za svako selo), prezentacija običaja, kulutrno zabavni program. Materijalni resursi kao što su domaćinstva za smeštaj turista, mogućnost vožnje čamcem, fijakerima, biciklima, postojanje i uredjenost etno kuće, postojanje i uredjenost suvenirnice, donosili su dodatne pluseve selu koje je to imalo. Na kraju, ali ništa manje važno, ocenjivani su i ljudski resursi odnosno zainteresovanst lokalnog stanovništva, gostoljubivost, stručnost kadrova, iskustvo sa turistima, broj uključenih katera u organizaciju dočeka i celokupna ponuda. Ipak, jedan od najvažnijih i najteže merljivih elemenata je bio: DOŽIVLJAJ.

Po oceni radnog tima ova sela mogu turistima već danas pružiti najbolji turistički doživljaj:

Belo Blato, Skorenovac, Bački Monoštor, Banoštor, Golubinci, Kovilj, Stapar, Turija, Stari Slankamen, Krčedin, Donji Tavankut, Totovo selo, Gudurica i Selenča.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

najspremnija sela

Rate this article

0