Home | Sva sela | Nautika | Tomaševac | Predlog turističke posete selu Orlovat -Tomaševac - Botoš (za organizovane grupe)

Predlog turističke posete selu Orlovat -Tomaševac - Botoš (za organizovane grupe)

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Tomaševac Tomaševac

Obilazak sela koja su nekada bili na granici izmedju dva carstva a njihovi stanovnici su zvani Militari – graničari (uglavnom Srbi). Orlovat je selo u kojem je rodjen srpski slikar Uroš Predić. Poseta etno kući u kojoj se mogu pogledati neki od njegovih crteža i crkva koju je on oslikao. Poseta potom jednom savremenom slikaru i uživanje u lepom ambijentu na obali reke Tamiš. Odlazak zatim do Tomaševca. Upoznavanje sa igrom “šore” koja je preteča američkog fudbala za koji meštani kažu da je Mihajlo Pupin (poznati srpski /američki naučnik poreklom iz sela Idvor) odneo sa banatksih pašnjaka u ovu daleku zemlju. Vožnja špediterima sa upregnutim konjima do obližnjih pašnjaka i kanala. Ručak u dvorištu jedne od autentičnih kuća koja odoleva zubu vremena. Tipičan banatski ručak izgleda ovako: supa od guščijeg, pačijeg i govedjeg mesa, rinflaješ i kuvani krompir i šargarepa, zeleni sos od mirodjije, crveni od svežeg paradajza i izuzetno ukusan sos od višanja, pohovano meso i pirinač, militarni kravlji sir sa ljutim paprikama i blitvom, domaći sok od višanja, rakija dudovača i vino od ribizli i banatska štrudla s makom i gomboce. Nastavak putovanja do Botoša i dobrodošlica uz zvuke gajdi – sličan škotskom tradicionalnom instrumentu.

Napomena: Program je namenjen organizovanim grupama. Opis ponude za posetu selu je deo "Slagalica - Puzzle programa" u kojem je u skladu sa Vašim željama, moguće kombinovati posetu i drugim selima, kao i uskladiti trajanje programa od nekoliko sati do nekoliko dana.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

Botoš, Orlovat, Tomaševac, izleti

Image gallery

Rate this article

0