Home | Sva sela | Multikulti | Multikulti sela

Multikulti sela

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Multikulti sela

Vojvodina i Podunavlje su specifični po svom bogatstvu različitosti, pre svega ljugi koji na ovom području žive.

Nigde u Evropi na tako malom području ne živi toliko različitih naroda kao ovde. Postoje sela u kojima su neke od ovih nacionalnih zajednica većinsko stanovništvo, dok je u nekima odnos stanovništva u priličnoj srazmeri. U jednom od takvih sela (Belo Blato u Banatu, sa oko 1400 stanovnika) žive Slovaci, Mađari, Bugari, Srbi i još 16 drugih naroda, svi stanovnici sela medjusobno govore četiri jezika (od 7 koliko se ukupno aktivno koriste) i pripadaju 8 različitih konfesija! Susreti različitih naroda i kultura na ovom prostoru, njihovo prožimanje i međusobno uvažavanje i prihvatanje doprineli su bogatstvu koje danas imamo. Arheološka nalazišta, tradicionalna arhitektura, kulturna baština, autentične nošnje, običaji, pesme, stari zanati, raznovrsni gastronomski specijaliteti i mnoštvo prirodnih oaza čine celokupan prostor jedinstvenim i neponovljivim. Krećući se od sela do sela možemo se upoznati sa brojnim nacionalnim zajednicama koja naseljavaju ova područja i neguju svoje specifičnosti u želji da sačuvaju svoj nacionalni identitet. Upravo to bogatstvo različitosti i čini najveću vrednost ovih prostora i najveći je adut i za turističku promociju.

Projektom Bogatstvo različitosti želimo da predstavimo sela koja  na najbolji način mogu predstaviti autentičnost Vojvodine/Podunavlja kroz bogatsvo kultura, običaja, gastronomije, folklora i muzike naroda koji ovde žive.  Uz srdačnost, ljubaznost i otvorenost ljudi koji ovde žive, turistima koji budu posećivali ove prostore možemo garantovati jedinstveni doživljaj (unique experience). Multikulturalnost kao osnovni motiv za kreiranje turističke ponude može biti snažan motiv za dolazak turista i stvaranje prihoda u ovim selima, koja su uglavnom u nerazvijenim područjima i gde turizam nije u dovoljnoj meri razvijen.

Cilj ovog projekta je da se kreira turistička multi kulti tura u Podunavlju koja bi mogla biti jedinstven turistički proizvod na turističkom tržištu sveta i po čemu bi ovaj deo Srbije mogao i trebao biti prepoznatljiv.

Ovim projektom izabraće se sela koja će na najbolji način predstaviti autentičnost i bogatstvo razlicitosti Vojvodine i Podunavlja. Promocija bogatstva različitosti će stvoriti uslove za zapošljavanje žena, omladine i stanovništva na marginama društva kroz pružanje turističkih usluga na selu.

Ova sela već imaju turiste koji dolaze na brojne lokalne manifestacije koje neguju kulturu i tradiciju ovih naroda a često i na dečje i omladinske letnje kampove (najčešče iz matičnih zemalja ovih zajednica, bivših jugoslovenskih repullika i regiona).

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0