Home | O projektu | Vredi znati

Vredi znati

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Vredi znati

Područje Podunavlja kroz Srbiju je do pre trista godina bilo slabo naseljeno zbog velikih površina močvarnog područja i vodenih površina. Panonska ravnica koja je dodirivala levu obalu Dunava bila je 80% pokrivena vodom i nepodesna za život. Ipak ovim prostorima su kroz istoriju hodili: Iliri, Tračani, Kelti, Dačani, zatim Rimljani, pa Goti, Sarmati, Huni, Gepidi, Avari, Franci. U 6 i 7. veku naseljavaju se Sloveni da bi od 10. veka ovi prostori bili pod Ugarskom a kasnije i Austrougarskom vlašću.

Tokom srednjeg veka, zbog ambicioznih planova Otomanske Imperije da osvoji Evropu, ovaj pravac je zbog slabih mogućnosti odbrane bio najpodesniji za ovakve poduhvate. Turci su oko 150 godina i vladali ovim prostorima stigavši u dva navrata i do Bečkih kapija. Iz tih razloga Austrougarska odlučuje da ojača bedeme odbrane svog velikog carstva upravo na Dunavu i pokreće najambiciozniji projekat u to vreme u Evropi – izgradnju kanala kroz Panonsku ravnicu i naseljavanje različitih naroda iz gotovo čitave Evrope u ove prostore. Pored Madjara (kojih je više bilo na severu), Srba (kojih je bilo više uz obale Dunava ka jugu Panonske nizije) Rumuna kojih je bilo više u Banatu (sa leve strane obala reke Tise) i u manjem broju drugih naroda koji su ovde živeli već nekoliko vekova unazad, naseljavaju se Podunavske Švabe, Slovaci, Česi, Rusini, Ukrajinci, Makedonci, Crnogorci, Slovenci, Srbi i Hrvati iz Slavonije, Dalmacije, Bosne i drugih krajeva Balkana, čak i Španci i Itaijani, Francuzi,... Ovde svoje utočište nalaze i Bugari katolici, Romi i brojne druge manje nacionalne zajednice kojima je ovaj prostor bio Obećana zemlja. Tako svi oni čine danas domicilno stanovništvo Autonomne Pokrajine Vojvodine koja upravo iz ovih razloga i ima veliku autonomiju u Srbiji. Na teritoriji današnje Vojvodini živi više od 25 različitih etničkih zajednica, 6 jezika je u zvaničnoj upotrebi (više ima jedino Evropski parlament), a zastupljene su i brojne verske zajednice.

Uprkos burnoj istoriji, svi ovi narodi koji su došli u ovu plodnu ravnicu i branili Evropu i hrišćanstvo od otomanskih ambicija, našli su ovde svoj mir i skladan suživot sa ostalim narodima. Oni danas predstavljaju domaće stanovništvo bez ikakvih razlika u svim pravima u odnosu na većinsko stanovništvo koje danas čine Srbi.

Na jednom prostoru 25 naroda čine jednu skladnu zajednicu, u svom svom bogatstvu, sa svim svojim autentičnostima.

Nigde u Evropi na tako malom području ne živi toliko različitih naroda kao ovde. Postoje sela u kojima su neke od ovih nacionalnih zajednica većinsko stanovništvo, dok je u nekima odnos stanovništva u priličnoj srazmeri. U jednom od takvih sela (Belo Blato u Banatu, sa oko 1400 stanovnika) žive Slovaci, Mađari, Bugari, Srbi i još 16 drugih naroda, svi stanovnici sela medjusobno govore četiri jezika (od 7 koliko se ukupno aktivno koriste) i pripadaju 8 različitih konfesija! Susreti različitih naroda i kultura na ovom prostoru, njihovo prožimanje i međusobno uvažavanje i prihvatanje doprineli su bogatstvu koje danas imamo. Arheološka nalazišta, tradicionalna arhitektura, kulturna baština, autentične nošnje, običaji, pesme, stari zanati, raznovrsni gastronomski specijaliteti i mnoštvo prirodnih oaza čine celokupan prostor jedinstvenim i neponovljivim. Krećući se od sela do sela možemo se upoznati sa brojnim nacionalnim zajednicama koja naseljavaju ova područja i neguju svoje specifičnosti u želji da sačuvaju svoj nacionalni identitet. Upravo to bogatstvo različitosti i čini najveću vrednost ovih prostora i najveći je adut i za turističku promociju.

  

Na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i delu Istočne Srbije, trenutno se sprovodi projekat Bogatstvo različitosti čiji je cilj promocija različitih kultura, običaja, gastronomije, folklora i starih zanata u selima koja su specifična po svojoj multikulturalnosti. Uz srdačnost, ljubaznost i otvorenost ljudi koji ovde žive, turistima koji budu posećivali ove prostore možemo garantovati jedinstveni doživljaj (unique experience). Multikulturalnost kao osnovni motiv za kreiranje turističke ponude može biti snažan motiv za dolazak turista i stvaranje prihoda u ovim selima, koja su uglavnom u nerazvijenim područjima i gde turizam nije u dovoljnoj meri razvijen.

Projekat je započet na inicijativu turisticke agencije MAGELAN iz Novog Sada a sprovodi ga Dunavski turistički klaster ISTAR 21 (MAGELAN je jedan od osnivača klastera sa još 30-tak firmi), u saradnji sa Vladom Pokrajine Vojvodine. Cilj ovog projekta je da se kreira turistička multi kulti tura u Podunavlju koja bi mogla biti jedinstven turistički proizvod na turističkom tržištu sveta i po čemu bi ovaj deo Srbije mogao i trebao biti prepoznatljiv.

Ovim projektom izabraće se sela koja će na najbolji način predstaviti autentičnost i bogatstvo razlicitosti Vojvodine i Podunavlja. Promocija bogatstva različitosti će stvoriti uslove za zapošljavanje žena, omladine i stanovništva na marginama društva kroz pružanje turističkih usluga na selu.

Ova sela već imaju turiste koji dolaze na brojne lokalne manifestacije koje neguju kulturu i tradiciju ovih naroda a često i na dečje i omladinske letnje kampove (najčešče iz matičnih zemalja ovih zajednica, bivših jugoslovenskih repullika i regiona).

Cilj projekta je sa se unapredi turistička ponuda u ovim selima koja bi se prezentovala kroz postojanje etno kuće ili muzeja, prezentacije starih zanata i autentičnih gastronomskih specijaliteta i bogat folklorni i muzički program uz sadržaje poput vožnji fijakerima, biciklima, čamcima, učestvovanje u pripremanju tradicionalnih proizvoda,... Uz podsticanje izrade, afirmaciju i promovisanje izvornih suvenira i lokalnih autentičnih prehrambenih proizvoda, kroz oživljavanje tradicionalnih i umetničkih zanata i domaće proizvodnje svakako će se doprineti razvoju, unapređenju i obogaćivanju turističke ponude na ruralnim područjima u Podunavlju.

Kroz projekat želimo da edukujemo stanovništvo koje će biti uključeno u pružanje turističkih usluga, podignemo kvalitet usluga na nivo koji će zadovoljiti zahteve modernih turista, a putem modernih tehnologija obezbedimo pristup informacijama i promociju (web sajt, mobilne aplikacije, društvene mreže, ...).

Lokalno stanovništvo koje zbog ekonomskih okolnosti sve više napušta sela, polaže velike nade u ovaj projekat gde bi se sa jedne strane promovisala multikulturalnost jedinstvena u Evropi, a sa druge strane kroz turizam omogućio opstanak ovih zajednica.

Više o projektu možete pogledati ovde

Fotografije možete pogledati ovde. Obilazak sela završavamo krajem avgusta.

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0