Home | O projektu | PROJEKAT „BOGATSTVO RAZLIČITOSTI“

PROJEKAT „BOGATSTVO RAZLIČITOSTI“

By
Font size: Decrease font Enlarge font
PROJEKAT „BOGATSTVO RAZLIČITOSTI“

Dunavski turistički Klaster Istar21 u saradnji sa Vladom Vojvodine realizuje projekat “Bogatstvo različitosti”. Ovaj projekat ima za cilj da kroz razvoj multikulturalne ture kroz Vojvodinu i Podunavlje predstavi ovaj deo Evrope kao jedinstven turistički proizvod.

Putem konkursa koji je otvoren do 20. juna 2011. godine izabraće se 10 sela duž Dunava u Srbiji koja će ući u ovaj projekat i sa kojima će se narednih godinu i po dana raditi na razvoju i promociji.

Ova sela će se u svakom smislu pripremiti za dolazak turističkih grupa, kako bi sa ponosom predstavili svoje kulturno nasledje, običaje, tradiciju, stare zanate, autentične lokalne proizvode i što je najvažnije – svoje ljude! Jer danas moderni turisti očekuju ne samo da posećuju stare crkve i manastire, spomenike, i sl., već i da imaju prilike da se druže sa ljudima i da u direktnoj komunikaciji upoznaju njihov način života i uče njihovim veštinama, usput uživajući u autentičnim gastronomskim specijalitetima, u tradicionalnoj muzici i folkloru.
Uz ovakav “proizvod” promovisaćemo i vinske puteve, manastire, salaše, banje, manifestacije i druge turističke sadržaje, a ideja je da ovako kreiran turistički proizvod omogući dolazak turista u naša sela tokom cele godine.

Kulturno i prirodno bogatstvo kojim raspolažemo svakako je nepoznato za evropske i svetske turiste, a promocija multikulturalnosti može doprineti formiranju brenda celog područja i njegove prepoznatiljvosti na tržištu.

Da bi bila spremna za turiste, odabrana sela treba da imaju i odgovarajuću infrasturkturu. Da bi se navedeno ispunilo odabrana sela će imati malu prednost u odnosu na druga sela u budžetu Vojvodine za sledeću godinu, ali će se kroz projekat nosioci razvoja turizma ovih sela i obučiti kako da konkurišu za sredstva iz fondova EU. Realizacijom ovog projekta konkursom odabrana sela dobiće veliki zamah u razvoju.

Kroz ovaj projekat treba da se obezbede uslovi za nova radna mesta u selima, stimulišu mladi, žene i ostali nezaposleni da ostanu u ruralnom području i doprinesu razvoju svojih opština, pospeši plasman lokalnih proizvoda i podigne svest seoskog življa o neophodnosti očuvanja životne sredine.

Sva sela koja su specifična po kulturi i tradiciji svog stanovništva mogu biti kandidati za ovo veliko takmičenje!

Osnovni uslov je da se sela kandiduju. Sela mogu kandidovati opštine, turističke organizacije ili društva, mesne zajednice i nevladine organizacije.

Više o projektu, uslovima i kriterijumima za odabir sela možete saznati na sajtu www.istar21.rs


  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Newsletter

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

4.00